Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Međunarodni sajam knjiga 2012 od 21. do 28. oktobra

Međunarodni sajam knjiga 2012 od 21. do 28. oktobra

Pedeset sedmi Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 28. oktobra, rečeno je na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Pod sloganom „Od A do Š“ na Beogradskom sajmu predstaviće se 478 izlagača, od kojih 60 iz inostranstva. Mađarska je ove godine zemlja počasni gost, a na sajmu će se predstaviti i izdavači iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Nemačke, Austrije, Italije, Španije, Portugalije, Grčke, Slovačke, Japana, Kine, Rusije, Belorusije, Irana, Brazila, Angole, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

– Sajam knjiga je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Beogradu, a ovogodišnji slogan „Od A do Š“ dali smo jer smatramo da ova manifestacija omogućava posetiocima da na jednom mestu vide kompletnu izdavačku produkciju između dva sajma, kako domaću tako i inostranu. Sajam će biti otvoren u nedelju, 21. oktobra u 18.00, ali će tog dana sajam raditi od 10.00. Novina je da će u hali 1a biti smešteni izložbeni prostori i da će se u njoj održavati svi prateći programi. Sajam ove godine ima 30 izlagača više nego prošle, a prvi put u organizaciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije nastupa više od 30 izdavača i institucija kulture sa Kosova i Metohije, koji će se predstaviti na zajedničkom štandu u hali 4 – rekao je Željko Ožegović, član Gradskog veća i predsednik odbora Sajma knjiga.

Ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic istakao je da je za njegovu zemlju velika čast što je počasni gost Sajma knjiga, jedne od najprestižnijih manifestacija u Srbiji i Evropi.

– Beogradskoj publici ćemo predstaviti bogatu književnu i izdavačku produkciju Mađarske, a naše autore, prevodioce, izdavače i distributere Beograđani će moći da upoznaju i u posebnim programima. Pod sloganom „Kreativnost – razigranost – inovacija“ predstavićemo i naš folklor, koji je Unesko prošle godine uvrstio u svetsku kulturnu baštinu. Svakog dana biće prikazani i po jedan dugometražni i nekoliko kratkometražnih filmova iz najnovije mađarske produkcije – naglasio je Nikovic.

Mađarska će predstaviti najnovija književna ostvarenja, a u posebnim programima gostovaće najmlađa generacija pisaca i pesnika. Beograđani će moći da upoznaju i Judit Polgar, najbolju svetsku šahistkinju, koja će predstaviti dva mala udžbenika za decu. Njen učenik Aleksandar Krstulović, devetogodišnji evropski prvak u šahu, odigraće simultanku na 20 tabli.

Urednica programa Sajma knjiga Olivera Stošić Rakić istakla je da će uz povezanost srpske i mađarske kulture i književnosti dominatan pravac ovogodišnje manifestacije biti predstavljanje novih naslova, a noseća tema debata i stručnih skupova biće „Znakovi budućnosti“, u okviru koje će stručnjaci u oblasti izdavaštva, obrazovanja i bibliotečke delatnosti pokušati da ukažu na mogućnosti preosmišljavanja sveta.

Na štandu EUNIK mreže nacionalnih ustanova kulture država Evropske unije zajednički će nastupiti Britanski savet, Austrijski kulturni forum, Francuski institut, „Gete“ institut i Institut „Servantes“, a tema nastupa biće dečja književnost i bajke na jezicima zemalja koje ovi instituti predstavljaju. Na ovom štandu predstaviće se i ambasade Švedske i Portugalije.

Na izložbama će biti izbor iz regionalne književne periodike, uvid u stvaralaštvo Stevana Raičkovića omogućiće kraljevačka „Povelja“, a biće prikazani i rezultati umetnika, učenika i studenata koji se u svojim radovima bave alfabetom.

U okviru 57. sajma knjiga biće dodeljene nagrade Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine i Najlepša knjiga, kao i nagrada „Dositej Obradović“ za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Poslednjeg dana sajma predstavnik Mađarske predaće otvorenu knjigu predstavniku Poljske, zemlje koja će biti počasni gost 58. sajma knjiga.

Školski dan biće 25. oktobar, kada će učenici, nastavnici, školski bibliotekari, studenti i profesori moći organizovano da posete sajam, a za porodične dane određeni su 22. i 23. oktobar, kada će porodice dobijati posebne popuste za ulaz.

Radno vreme sajma knjiga biće od 10.00 do 21.00, a cene ulaznica ostale su iste kao i u protekle tri godine – pojedinačna je 250, ulaznica za grupne posete 150, a porodična ulaznica 600 dinara. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.