Naslovna » Izlasci » Festivali » Međunarodni salon stripa 2012

Međunarodni salon stripa 2012

Od 27. do 30. septembra u Studentskom kulturnom centru (Kralja Milana 48) biće organizovan Međunarodni salon stripa 2012. Svečana ceremonija otvaranja festivala i dodela nagrada je u četvrtak od 19.00.

Posle niza pokušaja da se strip, kao jedna od najplodonosnijih umetničkih disciplina u srpskoj kulturi, na velika vrata uvede na oficijelnu likovnu i umetničku scenu, Srećna galerija Beogradskog SKC-a, 2001. godine uvodi sve pojavne oblike izražavanja devete umetnostu u svoj redovni godišnji program. Od tada pa u narednih deset godina, po predlozima trojice pionira ovog festivala – Dejana Nikolaja Kraljačića, Vladimira Vesovića i Mikija Pješčića – Međunarodni salon stripa koncepcijski je zasnovan na takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta, gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora, revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovih početaka do danas, afirmaciji mladih, popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.

Uz ne male organizacione napore i značajna finansijska ulaganja u poslednje četiri godine, aktuelna uparava SKC-a je uspela i da održi i da unapredi festival, u želji da na međunarodnom nivou, na jednom mestu sabere neosporne kvalitete stripa, i kroz ovakav događaj, devetu umetnost udostoji elitištičkog nivoa što ona sama po sebi i zaslužuje.

Gosti ovogodišnjeg Salona su Roberto Diso (Italija), Sylvain Cordurié (Francuska), Antonio Altarriba (Španija; gost Instituta Servantes) i domaći autori Dražen Kovačević, Leonid Pilipović, Živorad Radivojević, Vladimir Krstić Laci, Andriana Ružić i Zoran Đukanović. (danubeogradu.rs)

»»» PROGRAM FESTIVALA «««