Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Metamorfoze Beograda“ na platou kod Pobednika

„Metamorfoze Beograda“ na platou kod Pobednika

U ponedeljak, 3. septembra od 19.00, u okviru Dunavfesta 2012, na platou ispred spomenika „Pobednik“ biće otvorena izložba „Metamorfoze Beograda – od orijentalnog šehera ka utvrđenom evropskom barkonom gradu“. Izložbu će otvoriti autor dr Marko Popović, a prisutnima će se obratiti i direktorka JP „Beogradska Tvrđava“ mr Ivana Lučić Todosić.

Po rečima autora izložbe srednjovekovni Beograd je svoj najveći uspon i pun razvoj ostvario u doba despota Stefana Lazarevića kada postaje glavni grad Srbije. „Posle turskog osvajanja menja se slika grada koji poprima sve odlike orijentalnog šehera. U austro-turskim ratovima posle velikih razaranja započinje velika barokna rekonstrukcije grada. Taj pokušaj da se Beograd ponovo uključi u urbane tokove onovremenih evropskih gradova osujetilo je ponovno tursko osvajanje. Do novog pokušaja pretvaranja turske pogranične kasabe u evropski grad došlo je tek nakon čitavog stoleća krajem prve polovine 19. veka kada započinje nova transformacija Beograda kao glavnog grada oslobođene Srbije. Orijentalno urabano nasleđe ubrzano je nestajalo pred razvojnim tokovima koji su Beograd pretvarali u savremeni evropski grad“, kaže dr Marko Popović.

Otvaranje izložbe će pratiti i muzika Ravela, Bramsa, Baha, Rosinija ali i popularne numere „Eleanor Rigby“ Lenona i McCartneya u izvođenju violončelistkinje Jelene Jele Mihailović.

Izložbu čine 27 fotografija velikog formata na kojima se nalaze mape i planovi Beograda iz nekoliko evropskih arhiva i biblioteka i biće postavljena 3. oktobra. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.