Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Micuko Učida u Kolarcu

Micuko Učida u Kolarcu

Centar za muziku Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5) najavljuje prvi koncert u 16. sezoni ciklusa koncerata „Velikani muzičke scene“. Legenda svetske muzičke scene, japanska pijanistkinja Micuko Učida, nastupiće prvi put u Beogradu u subotu, 15. septembra od 20.00, u Velikoj dvorani Kolarca.

Japanka po rođenju, školovala se u Beču a danas žiteljka Londona, pravi je superstar klasične muzike. Njeni nastupi, mesecima unapared su rasprodati u najprestižnijim dvoranama širom sveta a svako novo diskografsko izdanje se nalazi na listama najprodavanijih diskova. Za snimke svih Mocartovih sonata kao i Mocartovih koncerata sa Engleskim kamernim orkestrom, osvojila je nagrade Gramofona. Istim priznanjem je nagrađena i za tumačenje svih Debisijevih etida kao i za Šenbergov klavirski koncert. Sve češće Micuko Učida se pojavljuje u dvostrukoj ulozi dirigenta i soliste u tumačenju Mocartovih klavirskih koncerata.

Među priznanjima kojima je ovenčana, ističe se nagrada Gremi ali i plemićka titula iz juna 2009. Dame Commander of the Order – Velike Britanije, te ono poslednje iz maja 2012. – Zlatna medalja Kraljevskog filharmonijskog društva, kao jedno od najprestižnijih u umetničkoj muzici.

Na beogradskom koncertu će izvoditi dela Šopena, Šumana i Mocarta. Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca po ceni od 2.000 i 2.500 dinara. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.