Naslovna » Izlasci » Festivali » Mikser festival 2013: Savamala – kvart kulture

Mikser festival 2013: Savamala – kvart kulture

Nezavisna kulturna organizacija Mikser najavila je jubilarno peto izdanje Mikser festivala. Najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti održaće se od 28. maja do 2. juna 2013. godine u Savamali, na proširenom potezu uz reku, od Bristol hotela do Beton hale, na više od 15 hektara gradske površine.

U fokusu narednog festivala biće revitalizacija gradskog pojasa uz reku i masovni silazak Beograđana na obalu Savamale. Kroz niz multidisciplinarnih projekata u okviru festivala – radionica, instalacija i performansa koji će se organizovati u saradnji sa velikim brojem stručnjaka i umetnika iz zemlje, regiona i sveta – organizacija Mikser nastaviće proces urbane transformacije ove četvrti, doprineti revitalizaciji obale, posebno Karađorđeve ulice, i pokrenuti inicijativu za primenu savremenih principa održivog razvoja i planiranja na primeru Savamale, čijim stanovnicima je neophodno hitno unapređenje životnih uslova.

Posebnu atrakciju festivala 2013. godine predstavljaće i novi permanentni javni gradski sadržaj, konceptualna ustanova kulture – Mikser Haus (Mikser House) – koji će tokom čitave godine na 1.000 kvadratnih metara sublimirati sve programe koje promoviše i sam festival, od sadržaja visoke kulture, preko edukacije iz oblasti savremenih kreativnih disciplina, do marketa širokog spektra inovativnih dizajniranih proizvoda koji obuhvata nameštaj, modu, izdavaštvo, gastronomiju, itd.

Ovogodišnji Mikser je tokom devet festivalskih dana u beogradsku četvrt Savamala privukao više od sto hiljada posetilaca, predstavio je dve i po hiljade učesnika u programu, uspostavio saradnju sa više od 20 internacionalnih institucija kulture i izazvao veliki medijski odjek u zemlji i regionu. Jedan od rezultata međunarodnog proboja festivala jeste i tekuća internacionalna turneja Mikserovih izložbi u Zagrebu, Sofiji, Skoplju, Parizu, Rovinju, a slede Budimpešta, Ljubljana, Sarajevo i Brisel.

U saradnji sa društveno-odgovornim kompanija i oštinom Savski venac, tokom Mikser festivala 2012. u Savamali su potpuno uređena dva parka, obnovljeno deset oronulih portala, sanirano nekoliko fasada, postavljeno pet javnih instalacija za odmor i igru, a u toku je priprema izrade i dva velika murala. Za sam festival otvoreno je šest novih lokala, galerija, klubova, prodavnica. U revitalizaciju četvrti se veoma ambiciozno uključio i Gete institut, kao i drugi kulturni centri poput Ambasade Švedske, Autrijskog kulturnog foruma i Francuskog instituta u Srbiji, u želji da Beograd napokon dobije svoju umetničku četvrt koja će, osim kulturne misije, biti i turistička razvojna šansa Beograda.

Mikser organizacija će u novembru 2012. godine lansirati prvi ciklus javnih konkursa za učešće na Mikser festivalu 2013. godine. (danubeogradu.rs)