Naslovna » BG svaštara » Obeležavanje 130. godišnjice japansko-srpskih odnosa

Obeležavanje 130. godišnjice japansko-srpskih odnosa

Povodom proslavljanja 130. godišnjice od prve zvanične korespondencije i uspostavljanja prijateljskih odnosa između Japana i Srbije, Srpsko-japansko društvo, u saradnji sa ambasadom Japana, prirediće u subotu, 8. septembra od 14.00, u Centru za kulturu i sport Šumice, manifestaciju u okviru koje će se održati demonstracija tradicionalnih japanskih borilačkih veština „Meiđi-đingu“, projekcija filma o Meiđi hramu i muzički program. Ambasador Japana u Republici Srbiji, Nj. E. Tošio Cunozaki održaće tom prilikom pozdravni govor.

Na svečanosti će učestvovati sledbenici „Meiđi-đingu“, hrama Meiđi, koji će kroz demonstraciju japanskih borilačkih veština upoznati publiku sa važnim delom japanske tradicije i značajem duhovne strane borilačkih veština u njoj.

U okviru muzičkog programa, japanska muzičarka Juki Mimura će na tradicionalnom japanskom instrumentu – koto, u pratnji Miška Plavog (harmonika) i Miladina Stojkovića (kontrabas) izvesti dve numere japanske tradicionalne muzike.

Ove godine obeležava se i sto godina od smrti japanskog cara Meiđija (1912), koji se zalagao za modernizaciju i otvaranje Japana prema svetu. Upravo posle prve razmene zvaničnih nota između cara Meiđija i kralja Milana I Obrenovića, pre 130 godina, započeli su prijateljski odnosi između Japana i Srbije, koji postaju tradicionalno dobri, a koji se i dalje unapređuju kroz uspešnu saradnju i međusobnu podršku naroda Japana i Srbije. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.