Naslovna » BG svaštara » Obilazak Univerzitetske biblioteke i Spomen-sobe Isidore Sekulić

Obilazak Univerzitetske biblioteke i Spomen-sobe Isidore Sekulić

Beograđani i gosti Beograda moći će u okviru „Dana evropske baštine“ do 27. septembra od 13.00, da obiđu Univerzitetsku biblioteku i Spomen-sobu Isidore Sekulić. Obilazak je dostupan i osobama sa invaliditetom. U petak, 28. septembra od 13.00, u biblioteci će biti održano predavanje „Značaj zadužbinarstva za Univerzitetsku biblioteku ‘Svetozar Marković'“.

Darivanje i zadužbinarstvo su tesno povezani sa istorijom Univerzitetske biblioteke. Biblioteka je podignuta sredstvima Karnegijeve zadužbine, a poklonjen joj je veliki broj vrednih i značajnih knjiga. Pokloni su bili jedan od glavnih izvora koji je, polako ali stalno, punio i kompletirao bibliotečki knjižni fond, i to ne samo u prvim godinama posleratne (Prvi svetski rat) obnove, kad su se naročito javljali mnogoobrojni darodavci, nego i docnije, sve do danas.

Pored najpoznatijih darodavaca, čija imena nose i posebne biblioteke, kao što su Svetozar Marković, Gedeon Dunđerski, Slobodan J. Jovanović, Branimir Ćosić, Isidora Sekulić, Mihajlo Pupin, veliki je broj darodavaca čiji su se pokloni uneli u opšti bibliotečki fond. Među njima su i Mihailo Petrović, Mika Alas, Jevrem M. Žujović, Anica Savić Rebac i mnogi drugi.

Na virtuelnoj izložbi prikazani su neki od poklona Univerzitetskoj biblioteci. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.