Naslovna » BG servis » Od 1. oktobra korekcija cene grejanja i gradskog prevoza

Od 1. oktobra korekcija cene grejanja i gradskog prevoza

Zbog povećanja cena energenata, grad Beograd će od 1. oktobra odobriti korekciju cene grejanja za 18,5 i gradskog prevoza za 20 procenata.

U odnosu na januar 2011. godine, kada je odobreno poslednje povećanje cene prevoza, cena evrodizela porasla je za 39,6 procenata. Cena električne energije porasla je za 11,4 posto, dok je rast potrošačkih cena bio 13,1 odsto. Troškovi energenata učestvuju u ukupnim troškovima GSP-a sa 25 posto.

Grad Beograd će i dalje svakog meseca GSP i privatne prevoznike subvencionisati sa više od milijardu dinara, kako sugrađani ne bi plaćali ekonomsku cenu karata.

Cena elektronske karte u pretplati za sve povlašćene kategorije, u koje spadaju učenici srednjih škola, studenti, nezaposleni, žene od 60 do 65 godina starosti, penzioneri, invalidi, izbeglice i interno raseljena lica – neće se menjati. Za učenike osnovnih i osnovnih specijalnih škola prevoz je od sad besplatan.

Poslednja korekcija cene grejanja bila je 1. novembra 2011. godine, kada je grad, imajući u vidu materijalne mogućnosti građana, odobrio povećanje za svega 7,5 procenata iako je predlog JKP „Beogradske elektrane“ bio da grejanje poskupi za 14,6 odsto. U međuvremenu cena mazuta povećana je za više od 30 procenata, gasa za 13,8 odsto, dok su cene hemikalija za pripremu omekšane vode povećane za oko 50 odsto. (Beoinfo)