Naslovna » Turizam » Predstavljanje turističko-obrazovnog projekta „Istorijske šetnje“

Predstavljanje turističko-obrazovnog projekta „Istorijske šetnje“

Narodna biblioteka Srbije, u saradnji sa „Prvom srpskom fabrikom sreće“, u nameri da ukaže na izuzetan kulturni i istorijski značaj Beograda pokrenula je projekat „Istorijska šetnja“. Projekat će biti predstavljen u četvrtak, 27. septembra od 12.00, u Narodnoj biblioteci Srbije (Skerlićeva 1).

Autor projekta je Vladimir Vujović, a u njegovoj realizaciji korišćeni su bogati fondovi nacionalne biblioteke. Projekat se sastoji iz serije razglednica koje ujedno predstavljaju i poseban gradski vodič koji će vas povesti u tri tematske šetnje istorijskim jezgrom grada i otkriti bogato kulturno umetničko nasleđe Beograda.

Šetnja 1 – „Beograd kroz vekove“ poput vremeplova vodi zainteresovane gradskom tvrđavom ilustrujući burnu prošlost grada, svojevrsni istorijski mozaik zbog koga se Beograd danas smatra jednom od najintrigantnijih svetskih metropola.

Šetnja 2 – „Na bedemu istorije“ otkriva ustanički duh grada i njegove junake – branioce i oslobodioce Beograda koji su ga preoteli Orijentu i vratili Evropi. Zainteresovani šetaju trasom nekadašnjeg gradskog bedema na kome su mnogi od njih ostavili živote.

Šetnja 3 – „Evropskim stopama“ predstavlja vreme tranzicije grada i društva iz orijentalnog u evropsko. Rađanje novog duha grada – modernog i evropskog Beograda. Ulicom Kneza Mihaila, jednog od glavnih podstrekača ove ideje, vodiči će voditi stopama emancipacije srpskog društva.

Svaka šetnja se sastoji iz 12 razglednica koje ilustruju najznačajnije pozicije na svakoj od trasa. Na poleđini svake razglednice nalazi se deo karte Beograda sa markiranom pozicijom koju razglednica ilustruje, dajući time korisniku mogućnost da se orijentiše u gradskom prostoru.

Projekat „Istorijska šetnja“ predstavlja početak inicijative Narodne biblioteke Srbije i Prve srpske fabrike sreće u pozitivnom jačanju kulturnog identiteta i promocije kulturno umetničkog nasleđa Beograda i Srbije kako u domaćoj tako i stranoj javnosti. (danubeogradu.rs)