Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave „Ja sam muškarac…“ u DKCB

Premijera predstave „Ja sam muškarac…“ u DKCB

Pozorišna predstava „Ja sam muškarac, mnogo sam pametan, a ovo društvo ništa ne valja“ premijerno će biti izvedena 28. septembra od 20.00, na maloj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8).

Po tekstu Ane Rodić, u režiji Milutina Petrovića, postavljena je predstava u kojoj uloge tumače Bojana Kovačević i Ivan Zarić, kostim je osmislila Sandra Bugarin Jevtović, scenografiju Zorica Svetličić Gregorić, koreografiju Ivana Tabori Obradović, a video i muziku potpisuju Milan Jakonić i Milutin Petrović.

Četiri slike, četiri savremena razgovora koje junakinja vodi sa najboljom drugaricom, bratom, malim sinom i momkom ispresecane su video zapisima. Savremena, aktuelna i antipolitična, ova predstava je jasan otisak današnjeg vremena.

Milutin Petrović o predstavi kaže: „Savremeni pisci ostavljaju trag o sebi i ljudima sa kojima žive. Njihovo nije da preturaju po kontejnerima klasike i traže ostatke starih drama koje je civilizacija bacila u đubre, nego da pevaju o ljudima koji žive danas. O drami savremenog čoveka se ne uči u školama, te drame se dešavaju sada i imaju formu ‘živog’ televizijskog prenosa. Zato i postoje pisci, inače bi sve mogli da objasne profesori i knjige u
bibliotekama. Tradicionalni postmodernistički pisci začarani politikom uglavnom ne primećuju šta se zaista dešava. Od vremena beogradkih pisaca novog talasa, džins proze, niko nije primetio da u Begradu žive neke prave šmekerke koje svašta zanimljivo imaju da nam ispričaju. I istračare.

Ono što Bojana, Zare i ja pokušavamo da oživimo na maloj sceni DKCB-a su naizgled sitne, nevažne, tradicionalistički gledano plitke i od visoke kuture potpuno prokažene misli i dileme, pameti i pogreške, razumevanja i zbunjenosti jedne Ane. Takođe i njene drugarice, brata, sina i ljubavnika.

Za mene, to je skica one prave drame današnjeg čoveka, priča o sudbini celog jednog ‘naroda’ pod okupacijom civilizacije koju je Ana Rodić tako elegantno nazvala ‘Ja sam muškarac, mnogo sam pametan, a ovo društvo ništa ne valja’.“ (danubeogradu.rs)