Naslovna » BG servis » Prva faza uređenja jezera Trešnja i njegove okoline

Prva faza uređenja jezera Trešnja i njegove okoline

Na padinama Avale, na samo 30 kilometara od centra grada, sa leve strane puta od Beograda ka Kragujevcu, nalazi se poznato izletište Trešnja, sa istoimenim jezercem. Grad Beograd pomoći će uređenje okoline ovog jezera, kako bi se postigli bolji uslovi životne sredine, a samo jezero postalo još atraktivnije za posetioce i ljubitelje prirode.

Jezero Trešnja je veštačko jezero, okruženo šumom i nalazi se na granici opština Voždovac i Sopot. Dugačko je oko 150 metara, a širina mu je oko 20 metara. Delimično je ozidano betonom i nalazi se u središtu listopadno-četinarske šume, koja je dovoljno prostrana i sasvim pristupačna, a u blizini se nalaze i dva izvora hladne vode. Trešnja u stvari obuhvata lepezasto izvorište potoka Savušnica i svojim stranama pada na jugoistok u ovaj potok, a koji je pritoka reke Mali Lug. Na ovom potoku je početkom šezdesetih godina napravljeno malo veštačko jezero, odnosno mikroakumulacija „Trešnja“. Ovo jezero stvoreno je izgradnjom pregrade, to jest brane od lomljenog kamena u cementnom malteru, a mikroakumulacija puni se vodama potoka Savušnica koji nikada ne presušuje. Grad finansira popravku zida oko jezera od lomljenog kamena, vađenje i odvoz mulja u zoni radova, kao i rekonstrukciju kolsko-pešačke staze. Ovo je prva faza radova, koja ima za cilj poboljšanje uslova životne sredine na ovom jezeru – rekla je Nataša Đokić, načelnica u ovom sekretarijatu.

Izletište ima ukupnu površinu od 194,8 hektara i oko 180 hektara je pod šumom. Stanovnici Beograda uglavnom znaju za svoje omiljeno izletište – Savsko jezero i veoma malo se zna o drugim jezerima u glavnom gradu. Otuda je cilj grada da se uređuju i promovišu i drugi resursi, posebno oni atraktivni u izletničko-turističkom smislu.

Posao je poveren Javnom vodoprivrednom preduzeću „Beogradvode“, jer kako navode u sekretarijatu, potreba da se staraju o resursu voda, između ostalog, ove dve institucije preklapa na temi beogradskih jezera – ovo javno preduzeće sa aspekta staranja o jezerima, a sekretarijat sa aspekta potrebe da promoviše i zaštiti ovaj resurs. (Beoinfo)