Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Revitalizacija Ade Huje i očuvanje Dunava

Revitalizacija Ade Huje i očuvanje Dunava

Prezentacija projekta „Revitalizacija Ade Huje“, povodom dolaska i posete gospodina Filipa Velera, generalnog sekretara Komisije EU za zaštitu Dunava, održana je u organizaciji GO Palilula 25. septembra u Ustanovi kulture „Palilula“. U sklopu prezentacije projekta posvećenog ekološkom oživljavanju Ade Huje prikazan je i film „Dunav – Amazon Evrope“, austrijskih autora Rite i Mihaela Šlanbergera.

Pored GO Palilula i Sekretarijata za zaštitu životne sredine u realizaciju projekta „Revitalizacija Ade Huje“ uključeni su NVO „Supernatural“, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Direkcija za vode, češka vlada posredstvom preduzeća „Dekonta“, kao i Coca-Cola Hellenic Srbija. Naglasivši da Komisuju EU za zaštitu Dunava čine predstavnici vlada koji zastupaju 81 milion ljudi, koji žive u slivu Dunava, gospodin Veler je istakao važnost saradnje svih činilaca država regiona od vlada do pojedinaca na očuvanju Dunava kao zajedničkoj koristi i odgovornosti.

Domaćin skupa, predsednik GO Palilula Stojan Nikolić, istakao je važnost Dunava za Beograd, a naročito za stanovnike Palilule, koji žive i sa njegove desne i leve obale. „Ada Huja je stalni projekat opštine Palilula, koji ima sjajne potencijale. Nekome je interesantna za investicije, nekome da se bavi prirodom, a za nas je bitna zato što tu živimo“, rekao je Nikolić i dodao da GO Palilula od revitalizacije Ade Huje neće nikad odustati.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan naveo je, da je stanje na Adi Huji katastrofalno, ali da nije nepopravljivo i da presudnu ulogu ima tesna saradnja svih institucija od države do nevladinog sektora.

Srđan Stanković iz „Supernaturala“ je naglasio da je ugovor o sardnji sa GO Palilula urodio plodom i da su posle odnošenja ogromnih količina otpada formiranog šezdesetih godinina uspeli ove godine da organizuju „Supernatural festival“ na Adi Huji koji je posetilo nekoliko hiljada ljudi. (danubeogradu.rs)