Naslovna » Izlasci » Izložbe » Slike i pastele Anamarije Vartabedijan

Slike i pastele Anamarije Vartabedijan

Od 13. septembra (19.30) do 5. oktobra u Centru za kulturu Grocka (Rančićeva kuća, Majevička 9) biće otvorena izložba Anamarije Vartabedijan „Vilovnjačkim stazama“.

Izložbu će otvoriti istoričar umetnosti Zorica Atić a nastupiće i dark & gothic bend Seraphim.

„Inspiraciju za rad na pejzažima, Anamarija ne nalazi samo u viđenom, već prvenstveno u ličnom i unutrašnjem doživljaju prirode, prirodnih sila i onoga što nam priroda govori samim svojim postojanjem. Predeli i vodeni tokovi su naša prapostojbina sa mnoštvom tajni koje hode putevima istorije i mašte, sveta koji je bio i jeste, a jednovremeno nije i nema ga. Mešaju se snovi i slutnje, oseća se prisustvo drevnih naroda, vilovnjaka i fantastičnih bića, duhova reka, šuma i proplanaka, pomeraju granice viđenog, prožimaju život i umetnost“, napisala je Atić u predgovoru kataloga.

Pasteli koji će biti izloženi nastali su na putovanjima umetnice u poslednjih deset godina. „Ovim radovima iznela sam svoj trenutni doživljaj atmosfere, energije i lepote koja je bila oko mene. Ulja i slike u kombinovanoj tehnici nastale su potom u ateljeu kao sećanje i sublimacija viđenog i doživljenog“, kaže Anamarija Vartabedijan. (danubeogradu.rs)