Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Srbija obeležava Dan zaštite ozonskog omotača

Srbija obeležava Dan zaštite ozonskog omotača

Međunarodni Dan zaštite ozonskog omotača, 16. septembar, u Srbiji će biti obeležen nizom manifestacija koje treba da podsete građane na njegov značaj i pomognu smanjenju upotrebe supstanci koje ga uništavaju, saopštilo je nadležno ministarstvo.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije je na konkursu „Kako da zaštitimo ozonski omotač“ izabralo pet projekata nevladinog sektora, a povodom 25 godina od potpisivanja Montrealskog protokola koji predviđa projekte i aktivnosti za zaštitu ozonskog omotača. Projekte, koji će biti predstavljani do 17. septembra, finansirala je Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO).

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović danas će u Nišu prisustvovati završnoj manifestaciji u okviru projekta „Ozon zona“, koju je u prethodnom periodu realizovala nevladina organizacija „Zeleni ključ“ iz Niša. Biće predstavljeni rezultati projekta, kao i rezultati konkursa za dečje likovne radove, na kojem je učestvovalo oko 50 osnovnih škola iz Niša, Knjaževca, Prokuplja, Doljevca, Gadžinog Hana i Svrljiga.

Nevladina organizacija „Zeleni horizonti“ iz Vladičinog Hana je takođe organizovala likovni konkurs sa temom zaštite ozona, a uradila je i TV emisiju na tu temu koju će emitovati regionalna televizija Vranje. Udruženje nastavnika „Opstanak“ iz Užica organizovaće 16. septembra smotru šest užičkih škola, koje će izvesti svoje predstave ili preformanse pred, uz podelu flajera i edukaciju gledalaca. Predviđena je i izoložba učeničkih radova o ozonskom omotaču u Užicu, Čajetini i Arilju.

Ekološki pokret „Zemun“ pripremio je za 16. septembar ulične performanse na Zemunskom keju, novosadskom Dunavskom parku i kragujevačkom Parku „Šumarice“.

Ekopokret iz Kostolca je za ponedeljak 17. septembra, u pozorišnoj sali Doma kulture pripremio izložbu likovnih radova učenika na temu „Nebo nad gradom“, kao i predstavljanje poetskih sastava na temu „Pogled u nebo“ i proznih radova na temu „Ozonski omotač i Zemlja“.

Ozonski omotač predstavlja tanak zaštitni sloj oko Zemlje, sastavljen od molekula ozona i filtrira zračenje koje dolazi sa Sunca. Ozonski omotač propušta „dobro“ zračenje, koje je preduslov za život na zemlji, a zadržava „loše“ zračenje koje utiče na zdravlje ljudi, prvenstveno izaziva oboljenja kože i očiju. Ukupna debljina ozonskog omotača u proseku iznosi oko tri milimetra.

Razaranje ozonskog omotača je posledica zajedničkog dejstva različitih faktora, od kojih je ključni prisustvo određenih hemikalija u gornjim slojevima atmosfere, a koje su se koristile u rashladnim i sistemima za zaštitu od požara, kao rastvarači i potisni gasovi.

Međunarodni Dan zaštite ozonskog omotača ustanovila je 1994. godine Generalna skupština UN kako bi se promovisale aktivnosti u rešavanju tog problema. (Zelena Srbija)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.