Naslovna » Turizam » Sutra se obeležava Svetski dan turizma

Sutra se obeležava Svetski dan turizma

Više od tri decenije svakog 27. septembra obeležava se Svetski dan turizma. Na trećoj sednici Svetske turističke organizacije (UNWTO) u Toremolinosu, u Španiji 1979. godine odlučeno je da se od 1980. godine svake godine proslavlja Svetski dan turizma.

Izabran je 27. septembar, kao datum kada je 1970. godine usvojen Statut ove organizacije (UNWTO). I ovo nije učinjeno slučajno, jer je to vreme kada se završava glavna turistička sezona na severnoj, a počinje na južnoj hemisferi i kada je turizam u mislima miliona ljudi na svetu.

Svetski dan turizma obeležava se svake godine sa idejom da se međunarodna zajednica podseti na važnost turizma u socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj sferi. Ovaj događaj skreće pažnju na glavne teme i izazove koje sadrže Milenijumski ciljevi UN i ukazuje na koji način sektor turizma doprinosi njihovom ostvarenju. Glavni cilj Svetskog dana turizma je razvijanje svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrednosti.

Svake godine UN pozivaju ljude svih uzrasta i porekla da se uključe u proslavu, na određenu temu koju definiše Generalna skupština UN na preporuku Izvršnog saveta UNWTO i uz preporuku generalnog sekretara (UNWTO). Tema ovogodišnjeg Svetskog dana turizma je „Turizam i obnovljivi izvori energije“. Ovogodišnja tema ima za cilj da istakne ulogu turizma u boljoj energetskoj budućnosti sveta u kojoj cela populacija ima pristup savremenim, efikasnim i dostupnim energetskim izvorima. Turizam kao jedan od najvećih svetskih ekonomskih sektora, već je preduzeo važne korake ka toj budućnosti – Unapređuje energetsku efikasnost kroz korišćenje obnovljivih energetskih izvora u svom poslovanju. Ovi koraci otvaraju nova radna mesta, pomažu ljudima da nađu put iz siromaštva i pružaju podršku u zaštiti planete.

Turistička organizacija Srbije 27. septembra na Svetski dan turizma tradicionalno dodeljuje nagradu „Turistički cvet“. Nagrada se dodeljuje organizacijama i pojedincima za podizanje kvaliteta usluga i promociju turizma Srbije. Ovogodišnja nagrade će biti uručene u okviru ceremonije
otvaranja 45. Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu na kom će Turistička organizacija Srbije (TOS), u hali Master, predstaviti aktuelnu turističku ponudu naše zemlje, sa posebnim akcentom na gastronomiju. Tokom četiri dana trajanja Sajma, svakodnevno će biti promovisana kampanja TOS Soulfood Serbia– Hrana sa dušom Srbije, kroz video materijale i publikacije. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.