Naslovna » BG servis » Švedska pomaže Beogradu u oblasti zaštite životne sredine

Švedska pomaže Beogradu u oblasti zaštite životne sredine

Član Gradskog veća Milan Popović razgovarao je s delegacijom iz Kraljevine Švedske, koja boravi u Beogradu kao gost Stalne konferencije gradova i opština. Cilj posete je razmena iskustava iz oblasti zaštite životne sredine, posebno u segmentu zaštite od buke.

– Na sreću građana Švedske, ta zemlja otišla je veoma daleko u ovoj oblasti. Mi smo još u prvoj fazi, to jest kod prepoznavanja problema koji se tiče našeg zdravlja i zdravlja naše dece. Ako se ne budemo na vreme prilagodili i ako ne implementiramo i usvojimo standarde Evropske unije, imaćemo ozbiljne probleme u budućnosti. Edukativni momenat veoma je važan jer problematika životne sredine treba da se tiče svakog pojedinca. Novi propisi, svakako, služe da bismo se približili Evropi, ali moramo i da ih prihvatamo kao pravila s kojima želimo da živimo. Zato je važna uloga lokalne samouprave da objasni građanima značaj svega toga. Zapanjujuć je podatak da u Evropi više ljudi umre od posledica buke, to jest od zdrastvenih tegoba izazvanih bukom, nego što pogine u saobraćajnim nesrećama. Zbog toga je sreća da postoje države poput Kraljevine Švedske, koje su voljne da pomognu lokalnim samoupravama, a uz njihovu pomoć, efekti će biti dugoročni – kazao je Popović.

Kvalitetna izolacija, „zeleni krovovi“ i „tihe gume“ samo su neki od predloga za smanjenje nivoa buke koji su se mogli čuti na ovom sastanku. Milan Obradović, član delegacije, istakao je da je saradnja na globalnom nivou veoma važna jer se rešenje iz jedne lokalne zajednice uvek može primeniti na drugu. Tako je Švedska usvojila holandsko rešenje i uvela obavezu „tihih guma“ u javni i taksi prevoz, posle čega su i građani prihvatili tu novinu. Osim što su manje bučne, isto koštaju kao i obične, ove gume obezbeđuju i bezbednost u saobraćaju jer ne dozvoljavaju da se razvije brzina veća od 180 kilometara na čas.

Šveđani imaju veoma razvijenu svest o ekologiji, obevezno recikliraju i štede energiju, pa su iskustva iz ove zemlje veoma korisna za nas, zaključeno je na sastanku. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.