Naslovna » Izlasci » Izložbe » Zbirka slika druga predsednika u Muzeju 25. maj

Zbirka slika druga predsednika u Muzeju 25. maj

Do 4. novembra u Muzeju 25. maj (Botićeva 6) biće otvorena izložba „Zbirka slika druga predsednika“ čiji je autor dr Nenad Radić, a kustos Ana Panić. Izložba u produkciji Muzeja istorije Jugoslavije i Galerije Matice srpske može da se pogleda od 10.00 do 16.00 svakoga dana, osim ponedeljkom.

Kao naslednik Memorijalnog centra Josip Broz Tito (i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije) Muzej istorije Jugoslavije baštini likovnu građu koja je – između ostalog – bila deo enterijera rezidencije predsednika SFRJ Josipa Broza. Polazeći od teze da su se navedena umetnička dela u Rezidenciji našla na osnovu Titovog ukusa, kao i da su dela pribavljena po njegovoj želji, autor izložbe dr Radić ovom izložbom daje svojevrsnu rekonstrukciju Rezidencije i umetničkog ukusa Josipa Broza.

„Izložena su dela koja odražavaju karakter ove jedinstvene vladarske zbirke, formirane u periodu od 1946. do 1977. godine – neobičan spoj dela evropskih i jugoslovenskih umetnika u rasponu od XVII do XX veka – u istom odnosu u kome su bila zastupljena u prostorima nekadašnje predsedničke rezidencije u Užičkoj 15, stradaloj u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine. Osnovni cilj je da, sa jedne strane, odabrane slike ponovo stavi u kontekst reprezentativne funkcije koju je ova zbirka posedovala, i da sa druge strane, osvetli i lični ukus Josipa Broza kroz slike koje su bile sastavni deo ambijenta privatne rezidencije predsednika SFRJ“, kaže dr Radić.

Izložene su slike koje su se nalazile u Titovoj spavaćoj sobi, kao i monumentalno platno Krste Hegedušića iz 1949. godine, Boj kod Stubice 1575, koja se nekada nalazila u Titovom radnom kabinetu, u njegovoj službenoj rezidenciji u Užičkoj 15 u Beogradu. Ovo je njeno prvo javno prikazivanje od 1996, kada je Rezidencija u Užičkoj 15 u Beogradu bila u sastavu Memorijalnog centra Josip Broz Tito. Među delima je i slika „Atinjanka kod toalete“, Vlaha Bukovca iz 1899. godine koja se nekada nalazila u spavaćoj sobi Jovanke Broz.

Posebnost beogradske izložbe je i pet izuzetnih skulptura Antuna Augustinčića, Borisa Kalina i Frana Kršinića koje su bile deo ambijenta vile u Užičkoj 15. Veliku pažnju će svakako privući i brionski Portret Jovanke Broz iz 1959. godine, Antuna Agustinčića, izrađen u kararskom mermeru, koji do sada nikada nije bio izlagan. (danubeogradu.rs)