Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Ambasada Japana na Sajmu knjiga 2012.

Ambasada Japana na Sajmu knjiga 2012.

Na 57. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, od 21. do 28. oktobra, Ambasada Japana će i ove godine predstaviti deo bogate kulturne baštine Japana.

Na štandu Japanske ambasade biće predstavljene knjige i časopisi japanskih i inostranih izdavača i autora, stara i nova izdanja japanske književnosti, romani, poezija, beletristika, stručna izdanja, vodiči, putem kojih će publika moći bliže da se upozna sa kulturom, književnošću, tradicijom i običajima starog i modernog Japana.

Materijal će, zahvaljujući Japanskoj fondaciji, zainteresovanoj publici biti dostupan za konsultovanje i razgledanje u okviru prostora štanda. Posetioci će moći da se informišu i o stipendijama japanske vlade, studijskim programima različitih grana koje nude japanski univerziteti, kao i o mogućnostima učenja japanskog jezika u Beogradu i Srbiji.

Manga radionica i predavanje o japanskim mangama i animama, vodiće 25. oktobra Udruženje ljubitelja japanske popularne kulture „Sakurabana“. Na manga radionici će zainteresovana publika moći da prisustvuje izradi portretnih crteža u manga stilu. Origami radionicu za decu (27. oktobra) vodiće Ana Radžić, origami majstor.

U okviru štanda japanske ambasade biće priređene i dve vredne izložbe – izložba starih japanskih knjiga iz 19. veka, ilustrovanih tehnikom drvoreza, i izložba obi pojaseva, svilenih japanskih pojaseva za kimono. (danubeogradu.rs)

[quote]Obi – japanski pojasevi za kimono

Nišiđin-ori obi, koga su u starom Japanu uglavnom nosili pripadnici plemstva, karakterističan je po svom luksuznom tkanju sa zlatnim i srebrnim žicama. Danas se obi nosi u pojedinim svečanim i formalnim prilikama. Najvredniji primerci su ručno izrađeni, iako se odnedavno proizvode i
mašinski. Imajući u vidu da je nastao pre više od hiljadu godina, može se reći da je njegova istorija duža od istorije samog Kjota, jer njegovi koreni datiraju još iz 5. veka.

Izloženi svileni pojasevi su visokog kvaliteta, proizvedeni u Kjotu, drevnoj prestonici Japana, poznatoj po tekstilnoj tradiciji. Koriste se kao sastavni deo kostima u tradicionalnim pozorišnim predstavama, kao deo odežde za lutke, i u sličnim prilikama koje ne zahtevaju preveliku aktivnost.

[/quote]