Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Arhipelag na 57. Beogradskom sajmu knjiga
Arhipelag
Arhipelag

Arhipelag na 57. Beogradskom sajmu knjiga

Izdavačka kuća Arhipelag objavila je, u petoj godini svog rada, između dva Sajma knjiga u Beogradu više od 40 knjiga u svojim prepoznatljivim edicijama iz oblasti srpske i svetske književnosti, istoriografije, političke teorije, filozofije i psihologije. Peta godina ispunjena je velikim brojem vrhunskih knjiga i kapitalnih izdanja, domaćim i stranim nagradama za knjige i autore, prevodima knjiga domaćih autora Arhipelaga na više od deset jezika, kao i mnogobrojnim književnim programima.

U 2012. godini Arhipelag je pokrenuo jednu novu biblioteku, organizovao Beogradski festival evropske književnosti i pokrenuo rezidencijalni program za pisce iz Jugoistočne Evrope „Kuća na Ravnom Bregu“, Arhipelag magazin, online magazin za književnost, kulturu i nove ideje, postao je jedan od najuticajnijih magazina ove vrste, dok je Klub čitalaca Arhipelag postao jedna od najaktivnijih mreža čitalaca u Srbiji. Tokom 2011. godine Arhipelag je organizovao gostovanja i srpske turneje sedam poznatih savremenih svetskih pisaca.

Posle prošlogodišnjeg izdanja „Izabranih dela“ Danila Kiša u sedam knjiga, Arhipelag ove godine objavljuje „Izabrane poetičke spise“ Danila Kiša u tri knjige. Arhipelag je u ovoj godini objavio i nekoliko kapitalnih dela iz oblasti istoriografije koja su plod višegodišnjih istraživačkih radova njihovih autora.

Prepoznat kao izdavač vrhunske savremene književnosti, Arhipelag je objavio francusku trilogiju Milana Kundere, romane Dmitrija Bikova, Stanislava Rakusa i Dragog Mihajlovskog. Na Sajmu knjiga premijerno će biti predstavljeni roman modernog flamanskog klasika Huga Klausa „Hladni ljubavnik“, kao i romani dva slovenačka pisca Aleša Čara i Marka Sosiča. Arhipelag će na Sajmu knjiga predstaviti novu knjigu priča Vide Ognjenović „Živi primeri“, roman Ratka Dangubića „Moving Day“, kao i istorijski roman Nikole Moravčevića „Radičevo zaveštanje“ posvećen uzbudljivoj slici Srbije u prelomnim decenijama XV veka. Među novim knjigama nalaze se i priče Jelene Rosić.

Na Sajmu knjiga biće predstavljena nova knjiga na srpskom jeziku Đerđa Konrada, velikog mađarskog i evropskog pisca i prvorazrednog svedoka evropske istorije druge polovine XX veka i naših dana, u kojoj ovaj autor govori o književnosti, politici i društvu, evropskom nasleđu i evropskoj savremenolsti, kao i o svojim prijateljima Danilu Kišu i Aleksandru Tišmi.

Među esejističkim knjigama Arhipelaga nalazi se i nesvakidašnja knjiga velikog španskog pisca Sesara Antonija Moline „Gradovi u kojima umine bol“ u kojoj ovaj pisac piše o gradovima iz različitih krajeva sveta, od Trsta i Berlina, preko Beograda i Petrograda, Rabata, Bombaja i gradova u Siriji. Ovo izdanje knjige posebno je pripremljeno za srpske čitaoce i ono je jedinstveno u svetu, jer u ovom obliku nije objavljeno ni na španskom jeziku.

Ekskluzivni gosti Arhipelaga na 57. Beogradskom sajmu knjiga biće Amir Or, čija knjiga izabranih pesama „Pohara“ upravo izlazi iz štampe u prevodu Vide Ognjenović i Davida Albaharija, hrvatski pisac Igor Štiks, autor nagrađivanog i prevođenog romana „Elijahova stolica“, po kome je nastala istoimena predstava koja je prošle godine dobila Veliku nagradu
BITEF-a, kao i poznati makedonski pesnik Risto Lazarov.

Pored njih, gosti Arhipelaga biće njegovi domaći pisci, među kojima su Vida Ognjenović, Jelena Lengold, David Albahari, Vladislav Bajac, Uglješa Šajtinac, Laslo Blašković, Mirjana Pavlović, Ratko Dangubić, Borislav Čičovački, Predrag J. Marković, Aleksandar Raković, Tihomir Brajović, Srđan V. Tešin, Nenad Novak Stefanović, Mihajlo Pantić, Nikola Moravčević, Ljubodrag Dimić, Aleksandar Životić, Jelena Todosijević, Bogoljub Šijaković, Snežana Milinković i Živorad Nedeljković.

Svakog dana od 15.00 do 17.00 na štandu Arhipelaga pisci će razgovarati sa čitaocima i medijima i potpisivati svoje knjige. (danubeogradu.rs)

loading...