Naslovna » BG svaštara » Barselona – „glavni grad“ Mediterana

Barselona – „glavni grad“ Mediterana

Glavni grad Katalonije nalazi se na severoistoku Španije, 120 kilometara od Pirineja i granice sa Francuskom. Barselona je u dolini koja je okružena morem na istoku, planinskim vencem Sijera de Koljserola na zapadu, na jugu je reka Ljobregat, a na severu reka Besos.

Kao jedan od glavnih evropskih ekonomskih centara, Barselona ima glavnu mediteransku luku i drugi po veličini aerodrom u Španiji. Pored bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa, grad je i veoma važna evropska turistička destinacija. Turiste najviše privlače arhitektonska dela Antonija Gaudija, Domeneka i Muntanera, od kojih većina pripada Svetskoj baštini Uneska. Barselona je bila domaćin svetske izložbe 1888. i 1929. i Letnjih olimpijskih igara 1992. godine.

Klima je mediteranska, sa blagim zimama i toplim letima. Najbolje je posetiti Barselonu tokom maja, dok je u februaru najhladnije.

Barselona nudi mogućnosti posetiocu da peške obilazi delove grada koji su od turističkog značaja, kao što su ostaci rimske kulture, srednjovekovni grad i četrvrti katalonskog modernizma. Karakteristična je urbanistička podela na blokove i dugačke avenije koje spajaju krajeve samoga grada. Najduža ulica je avenija Dijagonala koja preseca grad od severozapada pa sve do obale mora na jugoistoku.

Jedno od najprivlačnijih mesta Barselone je šetalište Las Ramblas, koje se nalazi između Trga Katalonije, centra grada i stare luke. Šetalište je svakodnevno prepuno ljudi sve do kasnih noćnih sati. Novinarnice, prodavnice cveća i ptica, žive ulične skulture, kafiće i restorane, sve to možete naći na ovom šetalištu. Zgrada pod imenom Palata Virejna, svetski poznati teatar Liseu i glavna pijaca Bokerija su od velikog turističkog interesa. Šetalište završava u staroj luci trgom Vrata mira, gde se nalazi poznata statua Kristofera Kolumba. Zanimljivo je da ruka statue sa ispruženim prstom pokazuje suprotno od američkog kontinenta, usmerena prema italijanskom gradu Đenovi, koji se smatra njegovim rodnim gradom.

Barselona je poznata kao metropola modernizma. Grad u kojem je živeo i radio arhitekta Antoni Gaudi, sadrži i njegova najreprezentativnija dela, koja godišnje privlače milione turista iz celog sveta. Najpoznatije delo arhitekte i ujedno najposećeniji arhitektonski objekat u Španiji je katedrala Sagrada Familija (Sveta porodica), koja je ostala nezavršena posle njegove smrti i još se gradi. Predviđa se da će biti završena oko 2020. godine, a početkom oktobra 2012. konačno je osvetljena.

Druga poznata dela arhitekte su kompleks Park Guelj, kuća Mila, poznatija pod imenom Pedrera i kuća Batljo. Osim dela arhitekte Gaudija, tu su još i drugi biseri katalonskog modernizma kao što je bolnica San Pau i Palata katalonske muzike, arhitekte Ljuisa Domeneka i Muntanera. Obavezno je videti Magičnu fontanu i Gotički kvart. Njemu pripadaju katedrala Santa Eulalija, bazilika Santa Marija del Mar i crkva Santa Marija del Pi koja se nalazi na istoimenom trgu. Iz savremene arhitekture treba naročito se ističe Nemački paviljon. Tu su još i Zadužbina (fondacija) Đoana Miroa, Paviljon Republike i Muzej savremene umetnosti Barselone. Uvek je aktuelan Pikasov muzej, La Rambla ulica i nezaobilazan stadion i muzej Fudbalskog kluba Barselona.

Plaže su potpuno opremljene za letnje dane, a najbliža se nalazi na dvadesetak minuta od centra grada. Diskoteka, restorana, klubova, barova ima na pretek, za najrazličitije ukuse. Noćni život u ovom gradu je na zavidnom nivou a većina mesta radi svake noći, što Barselonu, između ostalog, čini jednom od najpoželjnijih evropskih city break i letnjih destinacija. (danubeogradu.rs / Wikipedia; fotografije: Wikimedia)

[slideshow id=14]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.