Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Belgrade Art Fair 2012

Belgrade Art Fair 2012

Prvi balkanski međunarodni sajam nezavisnih umetničkih organizacija – Belgrade Art Fair 2012 – biće održan od 25. do 28. oktobra (11.00-21.00) u Kulturnom centru Beograda.

Sajam su inicirali Formverk (art zone), švedska organizacija sa obimnim iskustvom u izlagačkim aktivnostima u okviru nezavisnih umetničkih grupa i nekomercijalne umetničke scene, trenutno bazirana u Srbiji, i MOBA, srpska nevladina organizacija.

„Ideja o pokretanju sajma za samostalne umetničke inicijative javila se pre nekoliko godina kada smo započeli umetničku saradnju na Balkanu“, kaže Stina Pehrsdotter, umetnički direktor Formverka, i naglašava: „To je veoma uzbudljiv region sa živom umetničkom scenom kojoj, iz našeg iskustva, ostatak Evrope ne poklanja primerenu pažnju“.

Petnaest evropskih galerija, inicijativa i organizacija fokusiranih na nezavisne i nekomercijalne umetničke aktivnosti dobilo je poziv da učestvuje u realizaciji posebno zanimljive i osobene izložbe, i da otvori mogućnost za razmenu i učešće publike u zanimljivom debatnom programu.

Debata je zamišljena kao panel diskusija tokom koje će Andreas Ribbung (Supermarket, sajam umetnosti u Stokholmu), Maksim Illukin (ABC, sajam umetnosti u Moskvi), Edmund Piper (Berliner Kunstsalon u Berlinu) i Nia Pushkarova (Watertower Art Fest u Sofiji), raspravljati o svojim iskustvima i o mogućnostima za pokretanje nezavisnih umetničkih inicijativa i sajmova.

„Tokom godina rada i saradnje sa umetnicima i organizacijama na Balkanu, osećali smo da postoji potreba za mestom susreta i zanimanje za nezavisnu umetničku scenu u Evropi. Zato sada otvaramo mogućnost za predstavljanje izuzetne, autentične i posvećne umetnosti i pružamo prostor za diskusiju o uslovima potrebnim za pokretanje nezavisne umetničke scene“, objašnjava Niclas Hallberg, umetnik iz Formverka i menadžer projekta Beogradskog sajma umetnosti.

Tokom izložbe će biti predstavljen i program performansa prema zamisli Nenada Bogdanovića, čuvenog srpskog performans umetnika, koji je pozvao osmoro evropskih umetnika među kojima su i Joakim Stampe (Švedska), Laura Cristin (Italija), Radoslav B. Čugalj (Srbija) i Waldemar Tatarczuk (Poljska).

Takođe, odvijaće se i četiri različita video programa u organizaciji udruženja koja pripremaju festivale video umetnosti: Unbound Studio iz Pune (Indija), Papay Gyro Nights sa Orknija (Škotska), NOVA sa video umetnošću iz nordijskih zamalja i AIVA, novi međunarodni video festival iz Engelholma (Švedska). Formverk će izložiti radove Zorana Todorovića, kontrоverznog konceptualnog umetnika iz Beograda, koji je predstavljao Srbiju na Venecijanskom bijenalu 2009.

Beogradski sajam umetnosti se ostvaruje uz podršku Švedskog instituta, Švedskog umetničkog saveta i Švedske ambasade u Beogradu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.