Naslovna » BG svaštara » BEUM 2012 u Domu Narodne skupštine
Kancelarija za mlade - BEUM
Kancelarija za mlade - BEUM

BEUM 2012 u Domu Narodne skupštine

Manifestacija Beogradski model Evropske unije BEUM 2012 biće održana od 25. do 28. oktobra, u Domu Narodne skupštine. Ovaj događaj će okupiti 200 studenata iz cele Evrope, koji će simulirati rad u institucijama Evropske unije, kao što su uloge predsednika, premijera i ministara zemalja članica EU, istakli su organizatori iz nevladine organizacije, okupljenih u Studentsko udruženje „BEUM“.

Direktorka Kancelarija za mlade grada Beograda Tamara Blagojević izrazila je zadovoljstvo što grad i kancelarija podržavaju ovu manifestaciju.

– Ovo je jedinstvena prilika za studente iz Evrope, ali pre svega iz Srbije, da steknu praktično znanje iz ove oblasti koje će kasnije moći da primene u profesijama koje su odabrali. Budući advokati, novinari, sudije ili političari biće u prilici da steknu specifična znanja, poput pregovaranja, lobiranja i veštine javnog nastupa, što će im omogućiti napredovanje u karijeri – istakla je Blagojevićeva.

Ona je, u pres sali „Info room-a“, izrazila zadovoljstvo što je „BEUM“ sa istim projektom krenula u edukaciju i srednjoškolaca, i najavila da će grad Beograd nastaviti da podržava ovu i slične manifestacije, jer je to najbolje ulaganje u budućnost.

Zamenik direktora Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije Srđan Majstorović rekao je da je „BEUM“ jedan od pet projekata koje ta kancelarija finansijski podržava, i podsetio da je prva manifestacija 2011. bila pohvaljena u izveštaju Evropske komisije o Srbiji iste godine.

– Cilj projekta je unapređenje znanja o Evropskoj uniji i njenim institucijama. Osnovne vrednosti EU ostale su nepromenjene i pored krize koja je zahvatila veliki broj članica, a to su vladavina prava i razvoj demokratskih institucija, rekao je Majstorović i dodao da očekuje da studenti iz Srbije koji učestvuju u projektu, uspostave kontakte sa mladima iz Evrope, kao i da doprinesu konkretnim predlozima koji će na kraju biti prosleđeni u Brisel.

Zamenik stalnog predstavnika Programa za razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji Jirg Staudenman podsetio je da je Evropska unija prošle sedmice dobila Nobelovu nagradu za mir i dodao da UN dele iste vrednosti sa Evropom.
Staudenman je najavio da će UNDP i ubuduće podržavati sve programe u Srbiji, kojima se doprinosi razvoj demokratije i vladavina prava.

Drugi „BEUM“ biće održan pod pokroviteljstvom UNDP Srbija, Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, kao i podrške Skupštine Srbije, Narodne banke Srbije i Kancelarije za mlade grada Beograda. (Beoinfo)