Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Budapest Gypsy Symphony Orchestra u Sava centru

Budapest Gypsy Symphony Orchestra u Sava centru

U Velikoj dvorani Sava centra (Milentija Popovića 9), 8. novembra od 20.00, biće održan koncert „100 ciganskih violina“, najvećeg svetskog romskog simfonijskog orkestra – Budapest Gypsy Symphony Orchestra. Cene ulaznica su 1.500, 1.800, 2.200 i 2.500 dinara.

Ciganski simfonijski orkestar iz Budimpešte je osnovan 1985. godine na sahrani Šandora Jaroka, u to vreme najpoznatijeg mađarskog „primaša“. Veliki broj mađarskih romskih muzičara je prisustvovalo njegovoj sahrani. Posle ceremonije su počeli spontano da igraju. Orkestar je rođen iz tog improvizovanog trenutka.

Danas se orkestar sastoji od 60 violina, devet viola, šest violončela, 10 konrabasa, devet klarineta i šest cimbala. Repertoar uključuje čuvenu mađarsku i međunarodnu romsku muziku poznatih muzičara (Vittorio Monti, Grigoras Dinicu, Elemer Szentirmay), kao i obrade klasičnih kompozicija najpoznatijih kompozitora (Brahms, Bizet, Khatchatourian, Rossini, de Sarasate, Strauss, Tchaïkovski).

Predsednik, umetnički direktor i vođa orkestra je Sándor Buffó Rigó, majstor na violini je Jószef Lendvai Csócsi – a jedan od najistaknutijih članova orkestra je virtuoz na cimbali Oszkar Okros.

Orkestar sa ogromnim uspehom nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama širom sveta, i svaki njihov nastup ostavlja publiku bez daha, prenoseći na gledaoce energiju jednog naroda, koji je izabrao muziku kao univerzalni jezik. (danubeogradu.rs)