Naslovna » BG svaštara » Nauka » Dani budućnosti: Eccerobot u Beogradu

Dani budućnosti: Eccerobot u Beogradu

U okviru manifestacije „Dani budućnosti: Robotika“ u Galeriji Robne kuće „Beograd“ (Knez Mihailova 5), tokom dva dana, 1. i 2. oktobra (10.00-22.00) publici biti predstavljen Eccerobot. Ovaj robot, poznat i kao organska mašina, u pravom smislu je evropski robot. Razvijen je sredstvima Evropske komisije, na njemu su radili evropski naučnici, a među njima i robotičari iz Beograda. Posetioci će moći da ga vide i rukuju se sa njim.

Eccerobot (Embodied Cognition in a Compliantly Engineered Robot) napravljen je tako da se kreće i reaguje na spoljni svet na isti način kao i čovek. Njegov izgled je kopija čoveka. Deluje pomalo zastrašujuće, sa telom koje kao da je ogoljeno, bez kože, a na njegovoj površini se jasno vide mišići, tetive i kosti, odnosno njihova verna imitacija izrađena od veštačkih materijala.

Zbog tako neobičnog izgleda, ali i svojih specifičnih mogućnosti – na primer da se vrlo nežno rukuje sa čovekom – Eccerobot se poslednjih godina našao čak i na naslovnim stranama svetski poznatih magazina.

Zanimljivo je da je pravljen, jednim delom, upravo u Srbiji. Istraživačka grupa ETF Robotiks, koju čine studenti doktorskih, master i osnovnih studija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pod rukovodstvom profesora Veljka Potkonjaka, učestvovala je u evropskom FP7 projektu Eccerobot koji je za cilj imao stvaranje jedinstvenog antropomimetičkog robota.

Eccerobot je, inače, zamišljen kao kućni robot koji pomaže ljudima u dnevnim poslovima i koji ima sposobnost interakcije sa ljudima na način koji je sličan njima samima. Na njegovom razvoju će se raditi još najmanje čitavu deceniju. Za sada su napravljena tek dva primerka, a do serijske proizvodnje proći će još mnogo godina.

Na festivalu robota, u ponedeljak 1. oktobra, gostuje i jedan od najuglednijih robotičara na svetu danas – profesor kognitivne robotike na Univerzitetu u Saseksu Oven Holand koji je između ostalog, predavao i na Univerzitetu Eseksa, kao i na Kalteku, Kalifornijskom institutu za tehnologiju. (danubeogradu.rs)

PREDAVANJA
Ponedeljak, 1. oktobar
(18.00) – Eccerobot: Robot koji ima telo kao što je tvoje – prof. dr Oven Holand, Univerzitet Saseks, Engleska
(19.00) – Upravljanje humanoidnim robotima – Predrag Milosavljević, Univerzitet u Beogradu, Elektrotehnički fakultet

Utorak, 2. oktobar
(18.00) – Roboti budućnosti – dr Duško Katić, Laboratorija za robotiku, Institut „Mihajlo Pupin“
(19.00) – Roboti u svemiru – Aleksandar Ćosić, Laboratorija za robotiku, Institut „Mihajlo Pupin“

FILMSKI PROGRAM
Ponedeljak, 1. oktobar
(17.00) – Ted Talks: Lični roboti – Uspon ličnih robota, Mojih 7 vrsta robota, Roboti koji ispoljavaju emocije, Hod Lipson pravi samosvesne robote

Utorak, 2. oktobar
(17.00) – Ted Talks: Mars roveri: Čarls Elči o roverima na Marsu, kratki film Moonrush, režija: Džonatan Minard
*Radnim danom u 12.00 reprizira se filmski program od prethodnog dana.