Naslovna » BG servis » Dekorativno osvetljenje i na Muzeju Vuka i Dositeja

Dekorativno osvetljenje i na Muzeju Vuka i Dositeja

Posle kompletno završene rekonstrukcije Muzeja Vuka i Dositeja, zgrada u Jevremovoj 21 bogatija je i za dekorativno osvetljenje, čiji je investitor grad Beograd.

Direktor Uprave za energetiku Marko Stojanović izrazio je zadovoljstvo što je objekat konačno dobio izgled kakav i zaslužuju prosvetitelji srpskog naroda.

– Kao i većina objekata na kojima smo radili u poslednje vreme, osvetljenje na zgradi ovog muzeja predstavlja kombinaciju klasičnih i LED izvora, koji pored toga što će umanjiti potrošnju električne energije, imaju i mnogo manje troškove održavanja – ukazao je Stojanović za Beoinfo.

On je podsetio da je samo u tom delu grada dekorativno osvetljenje dobilo nekoliko znamenitih zgrada, poput Kapetan Mišinog zdanja i Kolarčeve zadužbine, dok se u narednom periodu očekuje postavljanje osvetljenja i na zgradi Filolškog fakulteta, Narodnom pozorišu i zgradi Narodnog muzeja.

Upravnica Muzeja Vuka i Dositeja Biljana Čubrić zahvalila se gradu Beogradu i Javnom komunalnom preduzeću „Javno osvetljenje“, jer su omogućili da muzej izgleda reprezentativno. Ona je dodala da će novo osvetljenje doprineti atraktivnosti objekta, ali i njegovoj bezbednosti, s obzirom da se u prošlosti muzej susretao sa krađom tabli sa imenom tog zdanja i sličnim ispadima.

– Kompletna obnova objekta je završena pre tri dana. Useljenje se očekuje u toku naredne sedmice, dok je otvaranje muzeja za posetioce predviđeno krajem novembra. Kada je reč o rekonstrukciji prostora, prvi put će pristup muzeju imati i osobe sa invaliditetom. Ipak, zbog nemogućnosti ugradnje lifta, biće onemogućene da posećuju Vukovu postavku na spratu, ali će im ona biti prezentovana putem video projekcije – najavila je upravnica Muzeja Vuka i Dositeja.

U narednom periodu dekotraivno osvetljenje treba da dobije zgrada Starog dvora i Muzej grada Beograda, ali i Pančevački i most „Gazela”, najavili su iz Uprave za energetiku. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.