Naslovna » Izlasci » Festivali » Eko festival Oplaneti se! Recikliraj 2012

Eko festival Oplaneti se! Recikliraj 2012

Velika centralna akcija u okviru kampanje „Oplaneti se! Recikliraj“ biće realizovana 5. novembra (12.30-15.00) u Domu omladine Beograda (Makedonska 22). U muzičkom delu nastupiće Kanda Kodža i Nebojša i Metak za zlikovca. Cena ulaznice je 400 dinara.

Cilj akcije je da se svim akterima u društvu skrene pažnja na primarnu selekciju otpada i pokretanja procesa reciklaže u Srbiji. BCIF, MIS i Zelena lista Srbije će obezbediti učešće više od 500 mladih iz dvanaest gradova Srbije. Na samom festivalu biće proglašeni pobednici u okviru akcije „Oplaneti se! Oživi otpad“ koja je usmerena na pronalaženje nove upotrebne vrednosti otpada, kroz izradu predmeta od otpada i intervencije u školskim dvorištima i dvorištima vrtićima.

Obezbeđene su vredne nagrade za škole koje su izradile najefektnije predmete od otpada. Pored toga u okviru festivala biće organizovan i muzički humatirani koncert a sav prihod od prodatih karata biće usmeren na zadrugu sakupljača sekundarnih sirovina „Zelena zadruga“ iz Beograda.

U okviru reciklažnog kutka biće izloženi predmeti izrađeni od reciklažnih materijala koji imaju upotrebnu vrednost (stolice od PET flaša, lampe od otpadnog metala itd.). Instalacije od otpada biće izrađene u saradnji sa lokalnim umetnicima (Modelart iz Novog Sada, Anom Stanković i Nenadom Jevtićem) koji su imali ulogu Art mentora u akciji „Oplaneti se! Oživi otpad“.

Posebna atrakcija za posetioce festivala će predstavljati portret Nikole Tesle, izrađen od otpadnog metala. Instalacija će biti izvedena kao pokretni objekt – slika/skulptura, baziran na poznatom portertu u stolici iz tridesetih godina prošlog veka. Instalacija sa likom Nikole Tesle treba da ukaže posetiocima festivala na transformaciju energije zarad njene nove upotrebne vrednosti, nove forme kao i načina na koji se otpad može upotrebiti kao sredstvo umetničkog izraza.

Pored kreativnog treciklažnog kutka posetioci festivala će imati priliku da se upoznaju sa reciklažnim lavirintom. Reciklažni lavirint, površine 20 kvadratnih metara na simboličan način će prikazati stanje u oblasti upravljanja otpadom u Srbiji. Nastupiće Dečiji hor iz Bačkog Petrovca, dok će učenici OŠ „Duško Radović“ iz Bora odigrati „reciklažnu predstavu“. (danubeogradu.rs)

loading...