Naslovna » Izlasci » Izložbe » Etiopska umetnost iz poklon zbirke Nine Seferović
Savremeno etiopsko slikarstvo iz zbirke Seferović
Savremeno etiopsko slikarstvo iz zbirke Seferović

Etiopska umetnost iz poklon zbirke Nine Seferović

U Muzeju afričke umetnosti (Andre Nikolića 14), od 26. oktobra (20.00) do 23. decembra, biće otvorena izložba „Etiopska umetnost iz poklon zbirke Nine Seferović“. Na otvaranju će govoriti Njegovo carsko visočanstvo princ Asfa-Vosen Aserate iz etiopske carske porodice, a počasni gost će biti pisac i slikar Mileta Prodanović.

Dugoočekivana izložba etiopske umetnosti zasnovana je na zbirci koja je poklonjena Muzeju afričke umetnosti tokom poslednjih godinu dana.

Ova vredna zbirka dočarava svu raznovrsnost i bogatstvo stvaralaštva Etiopije. Izložba sadrži heterogen materijal, od savremenog slikarstva na pergamentu i drvetu koje prenosi hrišćanske motive i scene iz svakodnevnog života, do predmeta primenjene umetnosti poput hrišćanskih procesijskih i ručnih krstova u metalu, kao i nakita poput ogrlica, narukvica i grivni.

Takođe, biće izloženi predmeti svakodnevne upotrebe kao što su tkanine, uljane lampe, ćupovi, posude, uljanici, ibrici i zanatska i suvenirska keramika. Izložba podseća na drevnost civilizacija Afrike i bogatstvo etiopske umetničke produkcije.

Gest ambasadora Nusreta Seferovića i njegove porodice: supruge Emilije, ćerke Nade i unuka Davida, koji su ovu zbirku poklonili Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, predstavlja uspomenu na istraživački i kolekcionarski rad antropologa Nine Seferović (1947-1991). Ujedno, čin darovanja ovako vredne zbirke može predstavljati podstrek mnogim budućim darodavcima, koji bi, poput porodice Seferović, na jedinstven način zadužili grad Beograd i buduća pokolenja. (danubeogradu.rs)