Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival srpskog filma fantastike: Apokalipsa danas

Festival srpskog filma fantastike: Apokalipsa danas

Sedmo izdanje Festivala srpskog filma fantastike (FSFF) biće održano od 18. do 21. oktobra u Domu omladine Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u partnerstvu sa ove dve institucije a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Za nagradu Koskar – statuu u obliku kostura, pored kratkih srpskih ostvarenja, prvi put će se nadmetati filmovi iz zemalja bivše Jugoslavije. Biće prikazano 70 filmova iz Srbije, Italije, Španije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Kanade. Počasni gost FSFF biće Serđo Stivaleti (Sergio Stivaletti), italijanski majstor za maske i specijalne efekte koji se proslavio radeći sa Dariom Arđentom (Dario Argento), Mikeleom Soavijem (Michele Soavi), Lambertom Bavom (Lamberto Bava) i Robertom Beninjijem (Benigni). Pionir je kompjuterski generisanih vizuelnih efekata (CGI).

Specijalna nagrada Piramida pripašće najboljoj filmskoj minijaturi na temu apokalipse – u skladu sa o ovogodišnjim festivalskim motom „Apokalipsa danas“.

Za Koskara će se u Domu omladine Beograda nadmetati 15 srpskih filmova najnovije produkcije, u kategorijama najbolji film po izboru žirija, najbolji film po izboru publike, najbolja filmska priča, najbolji vizuelni dojam i specijalno dostignuće. Istovremeno, šest filmova iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine nadmetaće se za Koskara u zasebnoj kategoriji najbolji film fantastike sa područja bivše Jugoslavije, bez Srbije. O nagradama će odlučivati međunarodni žiri u sastavu Loris Kurči (Lois Curci), producent iz Italije, Velimir Grgić, novinar i filmski kritičar iz Hrvatske i Stevan Filipović, režiser iz Srbije.

U sklopu FSFF, 20. oktobra će biti upriličena prva srpska „Zombi šetnja“ (Zombie Walk) – karneval ljudi maskiranih u zombije kakav je uobičajen na festivalima fantastike u svetu. Oko 200 „zombija“ će se od 17.00 do 17.45 prošetati od Trga Republike do Doma omladine Beograda, trasom Trg Republike – Knez Mihajlova – Palata Albanija – podzemni prolaz kod hotela Moskva – Bezistan – Trg Nikole Pašića – Dom omladine. Pre početka šetnje, na Trgu će besplatno nastupiti novosadski bend DreaDDup.

„Zombi šetnja“ je istovremeno promocija trećeg serijala TV serije „Walking Dead“, u produkciji studija Foks (Fox), koji je pokrovitelj šetnje, a dobrovoljce – obične građane ali i poznate ličnosti – maskiraće domaći majstor za maske i specijalne efekte Miroslav Lakobrija sa svojim timom.

U revijalnom programu FSFF, u DOB i Kinoteci, biće prikazan niz kratkometražnih i dugometražnih filmova iz Italije i Španije – evropskih kinematografija sa jakom fantastičkom tradicijom koje su ove godine u fokusu FSFF. U Kinoteci će takođe biti prikazivani stari srpski filmovi fantastike, a u specijalnom programu „Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“ moći će da se pogledaju i neki vrlo retki naslovi, među kojima „Devičanska svirka“ (1973) i „Štićenik“ (1973) Đorđa Kadijevića. Na programu u Kinoteci je i nekoliko novijih filmova iz Hrvatske, među njima i „Long Banana“ (2011) – „gej vestern“ treš komedija sa elementima fantastike u režiji Jurice Hižaka.

U čast glavnog gosta festivala Serđa Stivaletija, u Kinoteci će biti prikazan njegov režiserski prvenac „Wax Mask“ (Voštana maska) iz 1997. godine, kao i filmovi „Opera“ Darija Arđenta (1987) i „Čovek sa groblja“ (Dellamorte Dellamore) Mikelea Soavija (1994) u kojima je bio zapažen njegov rad na specijalnim efektima. U potonjem se pojavljuje strip junak Dilan Dog u tumačenju Ruperta Evereta (Everett).

Na otvaranju FSFF, 20. oktobra (20.00) u Domu omladine Beograda biće prikazani kratki filmovi „Self Portrait“ (2012) i „The Captured Bird“ (2012) kanadske režiserke i novinarke srpskog porekla Jovanke Vučković, koja je u Severnoj Americi, kao dugogodišnja urednica magazina „Rue Morgue“, stekla renome jedne od najznačajnijih žena u žanru horora.

U pratećem programu, pored „Zombi šetnje“, predviđen je niz performansa i izložbi. Na FSFF će biti promovisan i strip „Čuvari zaboravljenog vremena“ Miroslava Marića i Vuje Radovanovića u izdanju beogradskog „Darkvuda“. Pred održavanje festivala, u klubu „Ventil“ (Kapetan Mišina 14, Beograd), od 12. do 14. oktobra (20.00), biće priređena retrospektiva odabranih filmova sa prethodnih festivalskih izdanja.

Program manifestacije pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)