Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival srpskog filma fantastike: Apokalipsa danas

Festival srpskog filma fantastike: Apokalipsa danas

Sedmo izdanje Festivala srpskog filma fantastike (FSFF) biće održano od 18. do 21. oktobra u Domu omladine Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u partnerstvu sa ove dve institucije a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Za nagradu Koskar – statuu u obliku kostura, pored kratkih srpskih ostvarenja, prvi put će se nadmetati filmovi iz zemalja bivše Jugoslavije. Biće prikazano 70 filmova iz Srbije, Italije, Španije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Kanade. Počasni gost FSFF biće Serđo Stivaleti (Sergio Stivaletti), italijanski majstor za maske i specijalne efekte koji se proslavio radeći sa Dariom Arđentom (Dario Argento), Mikeleom Soavijem (Michele Soavi), Lambertom Bavom (Lamberto Bava) i Robertom Beninjijem (Benigni). Pionir je kompjuterski generisanih vizuelnih efekata (CGI).

Specijalna nagrada Piramida pripašće najboljoj filmskoj minijaturi na temu apokalipse – u skladu sa o ovogodišnjim festivalskim motom „Apokalipsa danas“.

Za Koskara će se u Domu omladine Beograda nadmetati 15 srpskih filmova najnovije produkcije, u kategorijama najbolji film po izboru žirija, najbolji film po izboru publike, najbolja filmska priča, najbolji vizuelni dojam i specijalno dostignuće. Istovremeno, šest filmova iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine nadmetaće se za Koskara u zasebnoj kategoriji najbolji film fantastike sa područja bivše Jugoslavije, bez Srbije. O nagradama će odlučivati međunarodni žiri u sastavu Loris Kurči (Lois Curci), producent iz Italije, Velimir Grgić, novinar i filmski kritičar iz Hrvatske i Stevan Filipović, režiser iz Srbije.

U sklopu FSFF, 20. oktobra će biti upriličena prva srpska „Zombi šetnja“ (Zombie Walk) – karneval ljudi maskiranih u zombije kakav je uobičajen na festivalima fantastike u svetu. Oko 200 „zombija“ će se od 17.00 do 17.45 prošetati od Trga Republike do Doma omladine Beograda, trasom Trg Republike – Knez Mihajlova – Palata Albanija – podzemni prolaz kod hotela Moskva – Bezistan – Trg Nikole Pašića – Dom omladine. Pre početka šetnje, na Trgu će besplatno nastupiti novosadski bend DreaDDup.

„Zombi šetnja“ je istovremeno promocija trećeg serijala TV serije „Walking Dead“, u produkciji studija Foks (Fox), koji je pokrovitelj šetnje, a dobrovoljce – obične građane ali i poznate ličnosti – maskiraće domaći majstor za maske i specijalne efekte Miroslav Lakobrija sa svojim timom.

U revijalnom programu FSFF, u DOB i Kinoteci, biće prikazan niz kratkometražnih i dugometražnih filmova iz Italije i Španije – evropskih kinematografija sa jakom fantastičkom tradicijom koje su ove godine u fokusu FSFF. U Kinoteci će takođe biti prikazivani stari srpski filmovi fantastike, a u specijalnom programu „Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“ moći će da se pogledaju i neki vrlo retki naslovi, među kojima „Devičanska svirka“ (1973) i „Štićenik“ (1973) Đorđa Kadijevića. Na programu u Kinoteci je i nekoliko novijih filmova iz Hrvatske, među njima i „Long Banana“ (2011) – „gej vestern“ treš komedija sa elementima fantastike u režiji Jurice Hižaka.

U čast glavnog gosta festivala Serđa Stivaletija, u Kinoteci će biti prikazan njegov režiserski prvenac „Wax Mask“ (Voštana maska) iz 1997. godine, kao i filmovi „Opera“ Darija Arđenta (1987) i „Čovek sa groblja“ (Dellamorte Dellamore) Mikelea Soavija (1994) u kojima je bio zapažen njegov rad na specijalnim efektima. U potonjem se pojavljuje strip junak Dilan Dog u tumačenju Ruperta Evereta (Everett).

Na otvaranju FSFF, 20. oktobra (20.00) u Domu omladine Beograda biće prikazani kratki filmovi „Self Portrait“ (2012) i „The Captured Bird“ (2012) kanadske režiserke i novinarke srpskog porekla Jovanke Vučković, koja je u Severnoj Americi, kao dugogodišnja urednica magazina „Rue Morgue“, stekla renome jedne od najznačajnijih žena u žanru horora.

U pratećem programu, pored „Zombi šetnje“, predviđen je niz performansa i izložbi. Na FSFF će biti promovisan i strip „Čuvari zaboravljenog vremena“ Miroslava Marića i Vuje Radovanovića u izdanju beogradskog „Darkvuda“. Pred održavanje festivala, u klubu „Ventil“ (Kapetan Mišina 14, Beograd), od 12. do 14. oktobra (20.00), biće priređena retrospektiva odabranih filmova sa prethodnih festivalskih izdanja.

Program manifestacije pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.