Naslovna » Izlasci » Festivali » FIST 08: ARTiviziraj se!

FIST 08: ARTiviziraj se!

Festival internacionalnog studentskog teatra FIST biće održan od 8. do 11. novembra na Fakultetu dramskih umetnosti (Bulevar umetnosti 20).

Po osmi put, tokom četiri festivalska dana vrata fakulteta biće otvorena za sve ljubitelje pozorišta ali i aktiviste, optimiste, borce za ljudska prava, društveno angažovane i one koji to žele da budu. Ovogodišnji koncept, „artivizam“, podrazumeva delovanje kroz umetnost, kojim studenti teže da doprinesu pokretanju i rešavanju različitih problema. Organizatori festivala želi da podstaknu „na razmišljanje, suze, smeh, emocije, akciju“.

Kroz „FISTory“ program, šest takmičarskih trupa koje dolaze iz Italije, Češke, BiH, Švajcarske, Moldavije i Holandije pokrenuće pitanja koja se tiču smrtne kazne, suprotstavljanja urbane i ruralne sredine, položaja žena u društvu, socijalnih nejednakosti, medijske manipulacije.

Pored takmičarskih predstava tu je i „FIST play“ – “Stojim ispred tebe naga“ Džojs Kerol Outs. Autorka se bavi ogoljavanjem tabu tema našeg društva koje su vezane za žene. Anoreksičarka, go-go igračica i trudnica kroz tri različite priče tragaju za istim stvarima. „FIST play“ je delo studenata FDU i njihov odgovor na koncept ‘artivizma’.

Programska celina „FIST+“ dovodi na otvaranje festivala neobičan performans „Drop Art“ gde umetnice izvode pomalo opasan ples na svili i na taj način simbolično predstavljaju nezavidan polažaj umetnika i umetnosti u Srbiji. Poslednjeg dana festivala, u okviru „FIST+“ programa biće igrana predstava „Postojanje“ scene Carina.

Biće organizovana i izložba neformalne grupe umetnika C4, čija se poetika zasniva na analizi i kritici socijalnih, materijalnih, duhovnih i kulturnih fenomena i problema u sadašnjem trenutku. „FIST+“ obuhvata i za muzički program, tj. žurke na početku i kraju festivala. Tribinski i „FISTedu“ program će omogućiti zainteresovanima da se informišu i unaprede znanja o društvenoj i politički angažovanoj umetnosti.

Ulaz na sve programe je besplatan. (danubeogradu.rs)