Naslovna » Izlasci » Izložbe » Fotografije Milorada Glušice u Galeriji Artget
Rad Milorada Glušice
Rad Milorada Glušice

Fotografije Milorada Glušice u Galeriji Artget

U programu Galerije Artget (Trg Republike 5, KCB), čiju okosnicu u 2012. godini čine mnogostrane veze između fotografije i filma, izložba „Uvećanje – S onu stranu horizonta“ Milorada Glušice predstavlja poseban doprinos ovom tematskom korpusu. Izložba će biti otvorena od 26. oktobra (19.00) do 14. novembra.

„Dve fotografije čine rad Milorada Glušice; jedna je u boji – digitalna, dok je druga crno-bela – analogna. Na tim sasvim svedenim fotografijama, dve figure koje sede na obali reke emfatički upućuju na antonijonijevsku teskobnu nemogućnost susreta i komunikacije. Horizont koji preseca sliku kao da naglašava gotovo apsolutnu zatvorenost svakog singularnog horizonta događaja. Dok je žena zatvorenih očiju okrenuta prema posmatraču, muškarac je okrenut leđima i kao da svojim jedva primetnim telesnim grčem usmerava pogled posmatrača prema horizontu.

Ono što je Antonioni detektovao šezdesetih godina prošlog veka, kroz uvećanje čiji se smisao ocrtava u slučajnom i nasumičnom rasporedu filmskog zrna, na početku dvadesetprvog veka zadobija odlike digitalnog skeniranja koje sve više liči na one iz holivudske produkcije gde se na ekranima renderuje i najmanji detalj. Ono što se kod uvećanja završavalo u nejesnoj i zamućenoj apstrakciji jedva razaznatljivih oblika, sa skeniranjem ne gubi na oštrini, naprotiv, povlačeći iz „mreže“ dodatne informacije, slika se stabilizuje, mada nikad ne završava, u izvesnosti velike verovatnoće. Ako je uvećanje otvoreno prema slučajnosti i mogućnosti greške, skeniranje je okrenuto nužnosti i nepogrešivom detektovanju gotovo svake pojedinosti, gde moguća greška dobija status unapred uračunate kolateralne štete.“ (Jovan Čekić, iz uvodnog tektsa u katalogu izložbe)

Milorad Glušica (1949, Beograd), prve fotografske i filmske radove ostvario je sredinom šezdestih godina u Akademskom kino klubu. Diplomirao je na FDU na Katedri za kameru 1976. godine. Od 1986. radi na istom fakultetu kao nastavnik, sada u zvanju redovnog profesora. Kao snimatelj i direktor fotografije snimio je više stotina televizijskih formi (dokumentarnih filmova, reportaža, muzičkih i komercijalnih spotova), više desetina televizijskih filmova i televizijskih serija, kao i više od deset dugometražnih igranih filmova. Sarađivao sa renomiranim umetnicima, poput Slobodana Šijana, Emira Kusturice, Lazara Ristovskog, Miloš Radovića, Borisa Miljkovića… na brojnim filmovima, među kojima su i „Davitelj protiv davitelja“, „Zavet“, „Belo odelo“, „Moja domovina“… Nagrađivan za snimateljski rad na domaćim i inostranim festivalima: Beograd, Pula, Novi Sad, Valensija….. Član je Akademije filmske umetnosti i nauke, kao i član Srpske asocijacije snimatelja.

Radno vreme Galerije je od 11.00 do 21.00, osim ponedeljkom. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.