Naslovna » Izlasci » Izložbe » Grafike Siniše Žikića
Siniša Žikić - Disk
Siniša Žikić - Disk

Grafike Siniše Žikića

Od 22. oktobra (19.00) do 10. novembra u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba „Muzičari i muzički instrumenti“ Siniše Žikića.

Nova dela Žikić stvara u različitim oblastima likovnih i primenjenih umetnosti – slika, crtež, radovi na papiru, mozaik, kolaž, mobil, objekat i grafika. Kao vid konstante moguće je zapaziti njegovu potrebu da u likovnom mediju, ovoga puta u grafici, vizuelizuje muzički zvuk. Ekspresija medija ostvarena je primenom tehnike suve igle.

Dominantni motiv na grafikama čini krug, odnosno disk upućujući na prvi pogled na direktnu analogiju između modernog nosača zvuka i same muzike. Međutim, krug kao simbol večnog vraćanja na isto – antičkog koncepta cikličnog vremenskog toka i kosmičkog savršenstva – nalazi analogije sa definicijom muzike kao čiste, nematerijalne tvorevine.

Grafike Siniše Žikića karakteriše majstorska tehnička realizacija i umetnički koncept koji podstiče pitanja o savremenom poimanju muzike i muzičke tradicije u eri njenog kompjuterskog generisanja i ekstremne komercijalizacije. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.