Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Grčki duo Idee Fixe u Guarneriusu

Grčki duo Idee Fixe u Guarneriusu

U Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije – Guarnerius (Džordža Vašingtona 12), 25. oktobra od 20.00, nastupiće istaknuti grčki muzičari okupljeni pod imenom Idee Fixe u okviru koncertne turneje „Balkan Concert Series“.

Grčki duo će prirediti veče grčkih i srpskih autora. Koncept mini turneje koji su osmislili pijanistkinja Erato Alakiozidu i saksofonista Teofilos Sotirades, je da se na koncertima izvodi muzika za saksofon i klavir, najpoznatijih savremenih grčkih autora, kao i kompozicije autora iz zemlje u kojoj ovaj duo nastupa. Premijerno će izvesti kompozicije Vladimira Tošića i Katarine Miljković, dok će svetsku premijeru doživeti kompozicija Miloša Raičkovića, koja je pisana upravo za grčki duo. Na repertoaru su i dela Konstantinidisa, Astrinidisa, Borboudakisa i drugih.

Ansambl Idee Fixe osnovali su 2001. godine ugledni solunski muzičari, najbolji predstavnici mlađe generacije grčkih umetnika, sa idejom da promovišu savremenu muziku. Od tada sa velikim uspehom predstavljaju kako dela grčkih autora 20. i 21. veka, tako i ostvarenja savremenih kompozitora iz celog sveta, koji svoje kompozicije pišu upravo za njih. (danubeogradu.rs)