Naslovna » Izlasci » Film » „Hana Arent“ na Slobodnoj zoni
Hana Arent

„Hana Arent“ na Slobodnoj zoni

Najnovije ostvarenje nemačke rediteljke Margarete Fon Trota – fascinantna priča o uticajnoj filozofkinji i političkoj teoretičarki Hani Arent čije je izveštavanje o suđenju nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu uzburkalo svetsku javnost, premijerno će u Srbiji biti prikazano na ovogodišnjem izdanju filmskog festivala Slobodna zona koji će se od 2. do 7. novembra održati u Dvorani Kuturnog centra Beograda i Domu omladine.

Rediteljka se u filmu bavi odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednim od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka. Radnja filma smeštena je u razdoblje između 1960. i 1964. godine i opisuje Hanin put u Jerusalim, slavno suđenje oficiru i nacističkom zločincu Ajhmanu, kao i njeno izveštavanje o tom suđenju za američki magazin „Njujorker“. Očekujući da će na optuženičkoj klupi pronaći čudovište, američka književnica nemačko-jevrejskog porekla je iznenađena ravnodušnošću kojom Ajhman odiše, pa tako kreira svoju čuvenu tezu “banalnost zla” i piše članak koji u javnosti izaziva pravi skandal.

Svetska premijera filma „Hana Arent“ u kome je glavna uloga poverena Fasbinderovoj divi Barbari Sukovoj bila je početkom septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, najvećem filmskom festivalu u Severnoj Americi. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.