Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Beograd i Balkanski ratovi 1912-2012“
Beograd i Balkanski ratovi
Beograd i Balkanski ratovi

Izložba „Beograd i Balkanski ratovi 1912-2012“

Na inicijativu Grada Beograda i u saradnji sa Opštinom Stari grad, Muzej grada Beograda je povodom proslave 100 godina od Kumanovske bitke priredio izložbu „Beograd i Balkanski ratovi 1912-2012“. U Knez Mihailovoj ulici 23-29, od 21. do 28. oktobra biće otvorena izložba čiji su autori Darko Ćirić i Danijela Vanušić.

Tokom 1912. godine Kraljevine Srbija, Bugarska, Grčka i Crna Gora, prvi put u istoriji formirale su vojni savez balkanskih država, sa ciljem oslobađanja porobljenih teritorija i naroda od Otomanske vlasti. Rat Turskoj je objavljen 4. oktobra 1912. godine i posle velikih bitaka na Kumanovu i Bitolju i uspešnih opsada Skadra i Jedrena, pobedonosno je završen oslobođenjem Kosova, Metohije i delova Stare Srbije – Makedonije. U celini, Balkanski savez je predstavljao jedinstveni istorijski primer koncentrisane snage balkanskih naroda.

Pored redovnih trupa Dunavskih divizija I i II poziva, u Beogradu se za rat prijavilo i oko 2.000 dobrovoljaca. Tokom ratnih operacija Beograđani su sa pažnjom pratili tok bitaka i nastupanje jedinica, brinuli o ranjenicima, odavali počast žrtvama, pratili kolone ratnih zarobljenika i svečano dočekivali pobednike. Iako udaljen od frontova i vojnih operacija, Beograd je živeo sa svojim ratnicima i dao pun doprinos pobedi srpske vojske. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.