Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Bodies Revealed (Razotkrivanje tela)“ u Beogradu
Bodies Revealed (Otkrivena tela)
Bodies Revealed (Otkrivena tela)

Izložba „Bodies Revealed (Razotkrivanje tela)“ u Beogradu

Od 23. oktobra do 17. marta 2013. (10.00-19.00) na Beogradskom sajmu u hali 3 (Bulevar vojvode Mišića 14) otvorena je izložba „Bodies Revealed (Razotkrivanje tela)“.

Cena karata je 950 dinara za odrasle, 750 za studente kao i 450 dinara za decu. Omogućena je i kupovina porodičnog paketa koji podrazumeva dve karte za odrasle i dve za decu po ceni od 2.350 dinara. Uobičajena cena karata za izložbu „Bodies Revealed“ širom sveta je između 15 i 20 evra, pa je ovo ipak nešto manje. Fotografisanje je zabranjeno.

Proučavanje ljudske anatomije oduvek je funkcionisalo po jednostavnom principu: posmatrati znači učiti. Isti princip koristio se i u egipatskoj, grčkoj, rimskoj i kulturi Islama za napredno učenje o ljudskom telu, bazirano na naučnim principima. Javne obdukcije tela tokom renesanse produbile su znanja na ovu temu, postavljajući temelje modernim medicinskim istraživanjima, pa i ovoj izložbi.

Prateći princip da posmatrati znači učiti, izložba „Razotkrivanje tela“ koristi secirane uzorke ljudskih tela kako bi posetiocima podarila vizuelni udžbenik njihovog organizma. Svi eksponati tretirani su dostojanstveno i u skladu sa dubokim poštovanjem koje s punim pravom zaslužuju.

Naša tela, kompleksnija su i čudesnija od svih kompjutera i modernih tehničkih spravica koje danas koristimo. Ipak, mnogi nemaju predstavu o tome šta se nalazi ispod naše kože – na koji način naša tela funkcionišu, šta im je potrebno da prežive, šta je to što ih uništava, a šta ih oživljava.

Izložba je podeljena u devet različitih segmenata (skeletni sistem, mišićni, nervni, sistem za varenje, respiratorni, cirkulatorni, reproduktivni, urinarni i integumentarni sistem, koga čine koža, znojne žlezde, kosa i nokti). Sva tela i organi sačuvani su posebnom metodom koja se zove prezervacija polimerima, posle koje se dobija gumirani uzorak koji se može ispitivati bez ikakve opasnosti da bude oštećen. (danubeogradu.rs)

Bodies Revealed (Otkrivena tela) Bodies Revealed (Otkrivena tela)

loading...