Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba Slađane Dinić-Đorđević
Rad Slađane Dinić-Đorđević
Rad Slađane Dinić-Đorđević

Izložba Slađane Dinić-Đorđević

U Galeriji Singidunum (Knez Mihailova 40) od 30. oktobra do 9. novembra biće otvorena izložba Slađane Dinić-Đorđević „Slikarsko-konzervatorska – restauratorska dokumentacija“.

Umetnica će izložiti panoe sa slikarsko-restauratorskim-konzervatorskim dokumentacijama likovnih dela (pokretnih i nepokretnih spomenika
kulture) koje je restaurirala i konzervirala u poslednje tri decenije. Tu dokumentaciju čine zapisi, signature, crteži sa obeleženim oštećenjima, foto dokumentacija, opšti plan, detalji… pre rada, u toku rada i posle intervencije .

Činjenica je da konzervatorsko-restauratorska dokumentacija predstavlja, jedinstvena neponovljiva i dragocena svedočenja, po svom obimu, pristupu i nemerljivom značaju samih zaštićenih likovnih dela. To su delovi sistematizovane dokumentacije pravljene pre, u toku i posle konzervacije i restauracije likovnih dela, zidnog i štafelajnog slikarstva, koja predstavljaju pokretne i nepokretne spomenike kulture.

Istoriografskim podacima o delu, opisnom konzervatorskom dokumentacijom i legendama, skreće se pažnja na spomenik kulture, o njegovom stanju ugroženosti, preventivnim merama zaštite, rizika za dalji opstanak i izvedenim merama zaštite, kojima se zaustavlja destruktivni proces, čime se delo konsoliduje i obezbeđuje mu se stabilnost i bezbednost.

Foto i tehnička dokumentacija predstavlja spomenike kulture u različitim fazama, od stanja ugroženosti, u toku rada i posle konzervatorsko-restauratorskog tretmana i to je jedinstvena prilika da se jedno oštećeno likovno delo vizuelno doživi u procesu konzervacije.

Prateća aktivnost ove izložbe je promocija publikacije „Konzervatorska svedočenja – Slikarsko-konzervatorsko-restauratorska dokumentacija zaštićenih likovnih dela grada Pančeva i naseljenih mesta“. (danubeogradu.rs)