Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Videti energiju Beograda“ u Knez Mihailovoj ulici

Izložba „Videti energiju Beograda“ u Knez Mihailovoj ulici

Izložba „Videti energiju Beograda“, koju organizuju Nemačko društvo za međunarodnu saradnju, Uprava za energetiku grada Beograda i Arhitektonski fakultet u Beogradu, otvorena je u Knez Mihailovoj ulici. Izložba je organizovana u okviru projekta „Energetska efikasnost u zgradama“, koji traje od 2010. godine.

– Ovo je retka prilika da Beograđani vide kako izgledaju zgrade kao objekti koji troše energiju. Često kada se žalimo da je hladno i da duva sa svih strana glavni razlog za to je u dotrajalim zgradama, ali i našim navikama da otvaramo prozore umesto da smanjimo grejanje. Izložba pokazuje na koje sve načine gubimo energiju i bacamo novac, a uz samo malo znanja i sredstava mogli bismo mnogo da učinimo na uštedi energije – istakao je gradski arhitekta Dejan Vasović.

Dušan Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta, jedan od autora izložbe, ukazao je na to da ona ima dva dela – prvi predstavlja projekat „Videti energiju“, a drugi „Termovizijski atlas Beograda“, gde su analizom utvrđeni objekti karakteristični za Beograd prema periodima izgradnje, tipovima i vrstama omotača koje imaju. Na tim objektima su istaknuta „loša mesta“, na kojima se gubi toplota, i izračunate eventualne uštede energije ako bi se primenile standardne metode obnove, poput postavljanja termoizolacije, zamene prozora i sanacije krova.

Rad Nemačkog društva za međunarodnu saradnju finansira Vlada Republike Nemačka, to jest Savezno ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju ove zemlje.

Izložba je otvorena do 26. oktobra. (Beoinfo)

loading...