Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba Žarka Aleksića
Žarko Aleksić - Teret
Žarko Aleksić - Teret

Izložba Žarka Aleksića

U foajeu Novobeogradske kulturne mreže (Jurija Gagarina 221), u utorak, 16. oktobra od 19.00, biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „Teret“, autora mlađe generacije Žarka Aleksića.

Na izložbi umetnika iz Knjaževca biće predstavljene crno bele fotografije formata 40×60 cm, nastale u poslednje dve godine.

Estetičar Jelena Micić povodom otvaranja postavke napisala je:
„Kolekciju crno-belih printova autor započinje 2009. godine reagujući na ustaljeni način primene klasičnih fotografskih ‘pravila’. Podrazumevane načine izražavanja autor redefiniše skrećući pažnju sa prikazanog motiva, na sam način prikazivanja. Najpre je primetan rez ljudske figure, najčešće preko vrata, usta ili ispod nosa, kao i okrenutost lica bližoj ivici fotografije. Figurama je time skraćen pogled, a odabirom kadra i postignut osećaj njihove skučenosti. Ovakav rez, figuru ostavlja ‘do guše’ u problemu, a neprijatnost se dodatno potencira i dimenzijom figure u odnosu na nesrazmerno veću ‘praznu površinu’ fotografije. Najveći deo fotografije, dakle, zauzima jednobojna površina gradske arhitekture bez detalja ili sa izrazito pravilnim ponavljanjima oštrih elemenata. Dodatnu tenziju stvara nesklad između skučene figure i praznog prostora, ukazujući na paradoksalni položaj čoveka u bezizlaznoj situaciji. Fotografije na kojima ima više figura u još većoj meri prikazuju samotnost i izolaciju. Autor neretko smešta sebe u svoje kompozicije i to kao jednu od figura koje vešto ‘režira’, a što radovima daje posebnu dozu samorefleksije. Ova kolekcija svakako predstavlja stilsko određenje autora koji principe primenjene u ovom slučaju rado upotrebljava i na drugim svojim radovima.“

Izložba će biti otvorena do 24. oktobra. (danubeogradu.rs)