Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar na Sajmu knjiga 2012
Kreativni centar na Sajmu knjiga
Kreativni centar na Sajmu knjiga

Kreativni centar na Sajmu knjiga 2012

Za predstojeći 57. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu izdavačka kuća Kreativni centar pripremila je više od 70 novih naslova za sve uzraste, kao i brojne aktivnosti i druženja sa stranim i domaćim piscima. Dva gosta dolaze iz Portugala (Afonso Kruz) i Mađarske (Judita Berg).

Za najmlađe čitaoce pripremljene su slikovnice „Dinosaurusi“ i „Afričke životinje“, koje će im pomoći u tome da savladaju crtanje. „Svitac pšeničar i vodeničar“ Dobrice Erića neodoljiva je poema ovog poznatog pesnika. Pomoću knjige „Ringe, ringe, raja“ trenuci zajedničkog čitanja dece i roditelja biće zabavni i korisni. Sve ljubitelje Ane Lukić, junakinje knjiga iz serije „Šta sve Ana zna…“, obradovaće nova preklapalica „U šumi“, prva u ediciji „Ana i Filip istražuju“.

„Gospođica Špageta“ Vesne Aleksić nov je naslov iz edicije „Hajde da čitamo“. Početnicima u čitanju namenjena je i knjiga Jasminke Petrović „Od čitanja se raste“, koju je ilustrovao Dobrosav Bob Živković. U novoj ediciji „Izbaci dosadu iz kuće“ objavljeno je nekoliko novih naslova. Mlađim osnovcima namenjene su tri knjige koje će im pomoći da zavole i razumeju matematiku, a najavljeno je i nekoliko novih izdanja u edicije „Svet je jedan“, u kojoj „Kreativni centar“ objavljuje zanimljive knjige poznatih pisaca za decu i mlade iz različitih krajeva sveta.

Za osnovce pripremljeni su nova izdanja u već dobro poznatoj i popularnoj ediciji „Ne bi želeo…“, a srednjoškolcima će biti predstavljeni novi naslovi iz edicije „Tranzit“, čiji su autori poznati savremeni pisci iz celog sveta: „Ples u tami“ i „Klik“, kao i „Knjiga slučajnosti“ iz edicije „Vremeplov“. Tinejdžerima su namenjena i dva duhovita priručnika – „Biti popularan“ i „Obuka roditelja“. Edicije „Mala psihologija bogatija“ i „Saznaj i probaj“ takođe su bogatije za nekoliko naslova.

Roditeljima su namenjena dva izuzetna izdanja. U knjizi Nevene Lovrinčević „Ko je gazda u vašoj kući“ roditelji mogu pročitati o tome kako i zašto dolazi do gubljenja autoriteta i upoznati se sa efikasnim metodama koje će im pomoći da uspostave ili ponovo steknu izgubljeni autoritet. „Ljubi me mnogo!“ španskog autora Karlosa Gonsalesa neobičan je priručnik o roditeljstvu. Autor poziva roditelje da se u odgajanju i vaspitavanju dece oslone pre svega na ljubav i sopstvene instinkte. Ovom knjigom on pokazuje da vaspitavanje zasnovano na spontanosti ne mora biti pogrešan izbor, kao što to smatraju zagovornici vaspitanja zasnovanog na strogim pravilima.

„Beograd za decu“ moderno je dizajniran i opremljen vodič koji deci predstavlja naš glavni grad i upoznaje ih s njegovim najvažnijim znamenitostima. Odabrane informacije, nepoznati detalji o Beogradu, zanimljive priče – kako iz njegove dalje prošlosti, tako i iz poslednjih decenija XX veka – pažljivo su odabrani i prilagođeni uzrastu. Autor knjige je Jovo Anđić.

U „Kreativnom centru“ posebno skreću pažnju na knjigu „55 eksperimenata iz prirode“ autora Tomislava Senćanskog, zatim „Srpske narodne lirske pesme“ i na novu knjigu Jasminke Petrović i Dobrosava Boba Živkovića „Porodica“.

S obzirom na to da je će ove godine Mađarska imati počasno mesto na Sajmu knjiga u Beogradu, Judita Berg, jedna od najznačajnijih mađarskih književnica za decu i mlade, biće gost „Kreativnog centra“ i predstaviće roman „Rumini“, namenjen mlađim osnovcima. Gost ove izdavačke kuće biće i poznati portugalski pisac i ilustator knjiga za decu Afonso Kruz. Predstaviće se romanom namenjenim tinejdžerima – „Knjige koje su progutale mog oca“ (objavljen 2011. godine), za koji je 2009. godine dobio prestižnu književnu nagradu Marija Rosa Kolaso.

Kao i svih prethodnih godina, na štandu Kreativnog centra zainteresovane očekuje još mnogo iznenađenja. (danubeogradu.rs)