Naslovna » Izlasci » Sport » Krug oko Ade za OK dojke

Krug oko Ade za OK dojke

Klub uličnih trkača Trčanje.rs u saradnji sa portalom mojedojkesuok.com poziva sve ljude dobre volje da se u nedelju, 21. oktobra u 10.00, na Adi Ciganliji pridruže javnom treningu „Krug oko Ade za OK dojke“ i prošetaju ili istrče krug oko Savskog jezera (okupljanje kod kafea Brod, pre bandžija).

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke, a ova akcija predstavlja početak kampanje koja ukazuje na važnost dobrog informisanja, odlaska na preventivne preglede i bavljenja fizičkom aktivnošću u cilju očuvanja zdravlja i prevencije ove opake bolesti.

Podaci govore da u Srbiji godišnje više od 4.000 žena oboli od karcinoma dojke. Lekari ukazuju na činjenicu da se naše žene kasno odlučuju da odu na pregled što predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija susreće u borbi sa ovom bolešću.

Prvi korak u borbi protiv karcinoma dojke je redovan pregled i svest da je bolest izlečiva ako se otkrije na vreme. Osim toga, naučno je dokazano da je kod žena koje se bave redovnom fizičkom aktivnošću i redovno trče, rizik od oboljevanja smanjen i do 50 %.

Tokom javnog treninga neće se prikupljati nikakva sredstva, ali se pozivaju svi učesnici akcije da povedu svoje supruge, sestre, ćerke, drugarice da se upoznaju sa svetom trčanja, motivišu za treninge i saznaju kako da se zaštite od ove bolesti. Poželjno je da učesnici imaju neki odevni predmet roze boje. (danubeogradu.rs)