Naslovna » BG špijun » Milano – „glavni grad morala“ i „severni biser“ Italije

Milano – „glavni grad morala“ i „severni biser“ Italije

Milano je modni centar Evrope; drugi grad znaju po fudbalu na stadionu San Siro. Treći u Milano dolaze zbog opere u Skali, Sforce, „Tajne večere“.

Drugi po veličini grad u Italiji sa milion i trista hiljada stanovnika, glavni grad regije Lombardija u severnoj Italiji, čuven je po velikom arhitektonskom i umetničkom nasleđu, ali i kao središte svetske mode. Grad se nalazi u području vlažne suptropske klime, a prosečne temperature su -4/+6 °C u januaru i +15/+28 °C u julu. Milano ima tri aerodroma: međunarodni Aerodrom Malpensa, nacionalni aerodrom Linate i aerodrom kod Bergama.

„Severni biser“ je savremeni grad, ali sa burnom istorijom i starim građevinama kao što je Milanska katedrala (Duomo), zamak Sforca, Galerija Vitorio Emanuele, Milanska skala, Trijumfalni luk, Crkva Santa Marija dela Gracije… U Milano se dolazi zbog šopinga – tu su Armani, Prada, Versaće, Guči, Dolče i Gabana – ali i zbog nameštaja i kućnih potrepština. U Milano se dolazi i zbog fudbalskih klubova Inter i Milan, stalnih učesnika u Ligi šampiona.

Milanezi se noću zabavljaju u klubovima od 23.00 do 4.00, a glavna zbivanja su u Centri Sociali, Navigliju i u okolini Galerije Brera. U restoranima preovladava domaća, klasična italijanska kuhinja, ali svakako postoje mesta na kojima se jede hrana iz celog sveta, uključujući i najpopularniju „brzu hranu“. Naravno, jedan od najpoznatijih sireva na svetu – gorgonzola – nastao je u Milanu pre deset vekova i može se kupiti na pijaci. Grad raspolaže brojnim hotelima, uključujući i ultraluksuzni „Town House Galleria“, vodeći svetski hotel sa sedam zvezdica.

U Milanu je 1906. održana Svetska izložba, kojoj će grad ponovo biti domaćin 2015. Milanezi svoj grad često zovu „Glavni grad morala“ (Capitale morale).

Crkva i katedrala
Milanska katedrala, Duomo, jedna je od najvećih gotskih katedrala u svetu. Nedavno je restaurisana, a 157 metara visoka građevina sagrađena je između 1386. i 1577. godine. U njoj se nalazi najveća svetska zbirka mermernih statua, dok je na vrhu tornja zlatni kip Svete Marije, „male Madone“, koji je jedan od simbola grada. Sa trgom ispred katedrale, ovo je omiljena milanska turistička destinacija. Deo Uneskove svetske baštine je i slavna Crkva Svete Marije dela Gracije. Crkva je jedna od najpoznatijih u svetu zbog murala „Tajna večera“ Leonarda da Vinčija, koja se nalazi na severnom zidu. Posle restauracije krajem devedesetih, delo je dostupno javnosti.

Milanska skala
Austrijska carica Marija Tereza bila je zaslužna za obnovu Milana tokom 18. veka. Podstakla je reforme, ali i izgradnju mnogih građevina koje su i danas ponos grada, kao što je Milanska skala (Teatro alla Scala). Pozorište je otvoreno 3. avgusta 1778. godine i danas je jedna od vodećih svetskih operskih kuća. U muzej Skale može da se uđe svakog dana ali do karata za popularne opere teško se dolazi. Operska sezona počinje početkom decembra. Na ovom mestu premijerno su izvođene neke od najpoznatijih opera, od „Nabuka“ Đuzepea Verdija (1842.) do „Teneke“ Fabija Vakija (2007.). Inače, milanska pozorišta raštrkana su po celom gradu. U Breri, četvrti poznatoj po noćnom životu, nalaze se tri, dok su druge scene smeštene po manje poznatim avenijama i skrivenim ulicama. Pored Skale se nalazi luksuzni „Grand Hotel“.

Stadion San Siro (Đuzepe Meaca)
Stadion San Siro postoji od 1934. godine, kada je igrano Svetsko prvenstvo u fudbalu u Italiji. Od 1980. stadion se zove i Đuzepe Meaca, u zavisnosti od toga da li je domaćin Inter ili Milan. Na ovom stadionu odigrano je i nekoliko utakmica SP 1990. godine, a 2000. Bajern iz Minhena je ovde postao prvak Evrope. Stadion je drugi po veličini u Evropi, posle Kamp Noua u Barseloni, ima dozvolu sa pet zvezdica, pa su ovde moguća održavanja finala Lige šampiona. Turisti, posebno navijači drugih klubova, rado obilaze muzeje i prodavnice dva kluba, a mogu da vide i tribine, VIP lože, press centar, pa i svlačionice. Beogradski Partizan igraće na ovom stadionu 25. oktobra protiv Intera u Ligi Evrope. Ukoliko više volite atletiku od fudbala – u Milanu se u decembru svake godine održava maraton, dok se Velika nagrada Formule 1 održava na „Autodromo Nazionale Monza“ u obližnjoj Monzi.

Sforca
Pored Muzeja „Leonardo da Vinči, pinakoteke Brera i drugih važnih kulturnih institucija magnet za turiste je i dvorac Sforca (Castello Sforzesco), koji je izgrađen u 14. veku. U ovoj tvrđavi su smeštene brojne umetničke kolekcije i izložbe. U kompleksu dvorca je Pinacoteca del Castello Sforzesco, u čijoj je kolekciji i poslednja Mikelanđelova skulptura i jedan od najznačajnijih rukopisa Leonarda da Vinčija „Codex Trivulzianus“. U kompleksu su i Muzej antičke umetnosti, Muzej nameštaja, Muzej muzičkih instrumenata i kolekcije primenjene umetnosti…

Modna prestonica Italije
Pored Njujorka, Pariza i Londona, Milano je jedna od svetskih prestonica mode. Većina vodećih italijanskih modnih marki kao što su Valentino, Gucci, Versace, Prada, Armani, Krizia i Dolce & Gabbana, imaju svoja sedišta u Milanu. Sve ove marke imaju svoje šoping centre u gradu, ali šoping centar firme „Abercrombie & Fitch“ je prava turistička i kupoholičarska atrakcija. Dva puta godišnje u Milanu se održava „nedelja mode“, tokom kojih se prikazuju najnovije svetske modne kolekcije. Glavni šoping kvart je „quadrilatero della moda“ koji često zovu „Zlatni kvadrat“, u kom se nalaze najprestižnije trgovačke ulice: Via Montenapoleone, Via della Spiga, Via Sant’Andrea, Via Manzoni i Corso Venezia. Osim toga, galerija Vittorio Emanuele II, Piazza del Duomo, Via Dante i Corso Buenos Aires, takođe su značajne trgovačke ulice i trgovi. Turisti posećuju i milanske pazare, gde se veoma često organizuju rasprodaje. (danubeogradu.rs; fotografije: Wikimedia)

[slideshow id=15]