Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Na pola puta 88/44“ Jožeta i Petera Ciuhe
Reprodukcija rada Petera Ciuhe
Reprodukcija rada Petera Ciuhe

„Na pola puta 88/44“ Jožeta i Petera Ciuhe

U utorak, 16. oktobra od 19.00, u Centru lepih umetnosti Guarnerius (Džordža Vašingtona 12) biće otvorena izložba „Na pola puta 88/44“ Jožeta i Petera Ciuhe.

Proslavljeni slovenački slikar Jože Ciuha decenijama ostavlja veliki trag na evropskoj likovnoj sceni, dok njegov sin Peter, uveliko važi za uglednog umetnika mlađe generacije.

Naziv izložbe inspirisan je ovom godinom, u kojoj su prvi i jedini put godine oca i sina u razmeri „pola“ – 88 godina Jožeta i 44 godina Petera Ciuhe. Za Jožeta, ova izložba je i korak na njegovom putu u Rusiju, gde će uskoro izlagati, kao počasni član Ruske carske akademije umetnosti, koja ga je odlikovala najvećim priznanjem za njegov umetnički rad.

Pored izložbe, iste ove večeri Peter Ciuha će predstaviti svoj višestruko nagrađivani projekat „Vizuelizacija muzike“ – nesvakidašnji spoj muzike i likovnog izraza, u kome se prema bojama oblikuju muzičke harmonije. Publika će čuti muziku koju Peter stvara na ovaj način, uz kompjutersku projekciju na platnu. Takođe, postoji i mogućnost aktivnog učešća publike u stvaranju muzike, s obzirom da muzika nastaje kroz improvizaciju i nije potrebno predznanje.

Na izložbi će pored radova na akrilnom staklu čiji su autori Jože i Peter Ciuha, biti izloženi i akrili na platnu Jožeta Ciuhe, kao i Peterove grafike, printovi i posteri koji prate projekat „Vizuelizacija muzike“.

Ulaz na svečano otvaranje je slobodan, a izložba će biti otvorena do 2. novembra. (danubeogradu.rs)