Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Nastup „Lagune“ i knjižare „Delfi“ na Sajmu knjiga
Laguna i Delfi - najava nastupa na Sajmu knjiga
Laguna i Delfi - najava nastupa na Sajmu knjiga

Nastup „Lagune“ i knjižare „Delfi“ na Sajmu knjiga

U susret 57. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu održana je konferencija za novinare na kojoj su se predstavili izdavačka kuća „Laguna“ i knjižarski lanac „Delfi“ i predstavili izuzetno bogat program i niz akcija.

U najvećoj knjižari ovoga lanca, u Studentskom kulturnom centru, o produkciji između dva sajma, o pogodnostima koje su pripremili, govorili su direktor „Lagune“ Dejan Papić, direktor knjižarskog lanca „Delfi“ Vesna Mihailović, urednica redakcije „Lagune“ Mina Kebin, a voditelj je bila predstavnica za medije „Lagune“ Vanja Gavrovski.

Dejan Papić je ocenio da je period od Sajma 2011. do predstojećeg bio najuspešniji za proteklih 14 godina, otkako se „Laguna“ pojavljuje na beogradskom oktobarskom sajmu. On je tu konstataciju potkrepio navodeći da nikada dosad nije imao toliko megahitova u istom periodu i to hitova domaćih autora (Vanja Bulić, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Jelena Bačić Alimpić). Pored toga, pomenuo je trilogiju „Pedeset nijansi“ E. L. Džejms koja je osvojila domaće čitaoce kao i ceo svet.

Kao najveće iznenađenje za sajam Papić je najavio svetsku premijeru „Raskršća“, nove knjige Vilijema Pola Janga, autora „Kolibe“, koja izlazi mesec dana pre američkog izdanja. „Laguna“ je dobila ekskluzivno pravo da prva objavi novu knjigu Janga, koji je 2010. godine bio gost u Beogradu i koji je oduševljen toplim prijemom srpske čitalačke publike odlučio da srpske čitaoce obraduje pre američkih čitalaca. Za predstojeći sajam pojavila se i „Potraga za suncem“, novi roman Tonija Parsonsa, jednog od najomiljenijih „Laguninih“ stranih autora u Srbiji.

Direktor „Lagune“ je s pravom ponosan što je objavio roman nobelovca Žozea Saramaga „Putovanje jednog slona“, koji se po značaju i književnoj poruci smatra njegovim testamentarnim delom. Za Papića je važno i što je prvi put objavio drugog nobelovca Imrea Kertesa kao „Lagunin“ omaž Mađarskoj, počasnom gostu ovogodišnjeg Sajma.

Istakao je da „Laguna“ i na ovom Sajmu knjiga ima naslove za svačiji ukus, ali je najavio i najveće popuste na „Lagunine“ naslove dosad: „‘Laguna’ će imati akciju 500 naslova koji će biti na popustu i do 90 %. Želimo i da politikom cena osvojimo nove čitaoce“, istakao je Papić i podsetio da se broj članova Kluba čitalaca popeo na više od 200.000, što je najveći broj ne samo u Srbiji već i u regionu, da „Laguna“ ima na Fejsbuku 90.000 prijatelja i da njen sajt ima svakog dana 10.000 poseta.

„Laguna“ je svoje čitaoce obradovala i novim romanom Svetislava Basare „Dugovečnost“.

Ivana Kuzmanović se posle bestseler studije o ljubavi vratila beletristici ljubavnim romanom „U ime Ljubavi“, dok se poznata televizijska voditeljka Sanja Marinković na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavlja knjigom „Moja tajna – ljubav, vežbanje, kuvanje“.

Tokom 2012. godine objavljeno je dvotomno izdanje „Sulejman i Rokselana“, izuzetna istorijska biografija Sulejmana Veličanstvenog iz pera srpskog istoričara i pisca, akademika Radovana Samardžića. U okviru kapitalnog projekta „Izabrana dela Borislava Pekića – književna građa“ pred ovogodišnji Sajam objavljeni su prvi i drugi tom kapitalnog dela „Zlatno runo“. Ovo kanonsko izdanje celokupnog književnog opusa Borislava Pekića, jednog od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, biće objavljeno u celini tokom 2013. i 2014. godine.

Ljubitelji lepe književnosti u okviru edicije „Nobelovci“ od ove godine mogu uživati i u delima „Milosrđe“ i „Dom“ jedne od najznačajnijih književnica današnjice, američke spisateljice Toni Morison. Nobelovu nagradu dobila je 1993. a laureat je i Pulicerove nagrade.

Kalendar izdavača u Srbiji počinje i završava se u oktobru. „Laguna“ je između dva Sajma objavila više od 250 novih naslova i još jednom pokazala da ume da prepozna popularne knjige i pre nego što postanu bestseleri. Najtiražniji svetski roman, erotska trilogija „Pedeset nijansi“ E. L. Džejms, najprodavanija je knjiga 2012. godine.

Mina Kebin, urednik u „Laguni“, osvrnula sa na knjige koje su se već pojavile, ali i na one koje će ekskluzivno izaći za Sajam. Skrenula je pažnju na veći broj naslova u okviru 250 noviteta jer smatra da tu ima mnogo knjiga koje zavređuju posebnu pažnju čitalaca, ali polaže nadu u najbolju reklamu „od usta do usta“ kao i to da ima mnogo pisaca koji su već dobro poznati i popularni kod nas.

Prisutnima je skrenula pažnju na roman „Svetlo između okeana“ M. L. Stedman, koji će uskoro biti i ekranizovan. „Najveća vest je svakako svetska premijera nove knjige Vilijema Pola Janga ’Raskršća’, koja izlazi mesec dana pre američkog izdanja. „Laguna“ je dobila ekskluzivno pravo da prva objavi novu knjigu autora svetskog bestselera ’Koliba’. U novoj knjizi Jang nas upoznaje sa Entonijem Spenserom, egoistom koji je ponosan što je uspešan biznismen na vrhuncu karijere, što je uspeo sam, bez obzira na to što je cena za tako nešto bila bolno visoka. Izliv krvi u mozak ostavlja ga u komi. ’Budi’ se u nadrealnom svetu koji kao u ogledalu oslikava njegov život, od prelepog do iskvarenog. Na tom mestu Toni vodi živopisne razgovore sa osobama za koje veruje da su delovi njegove podsvesti, prateći njihova uputstva u nadi da će ga to odvesti do istine i, možda, do iskupljenja“, rekla je Mina Kebin.

Među ekskluzivnim naslovima kojima se „Laguna“ predstavlja jesu i „Jagodići – knjiga prva – Pokladske vatre“ Đorđa Milosavljevića, kao i dvotomni roman Edvarda Raderfurda „Njujork“, epska drama o istoriji najvažnijeg američkog grada. Za najmlađe „Lagunine“ čitaoce tu je nova knjiga Uroša Petrovića „Zagonetne priče – knjiga peta“, koja donosi nove izazove za sve radoznalce. Devojčice će se obradovati serijalu „Monstrumska škola“ Lizi Harison. Ovaj serijal je napravio veliki uspeh u svetu zahvaljujući franšizi u okviru koje su animirana TV serija i lutke napravljene po likovima iz romana.

Na pitanje da li je opala prodaja knjiga Dejan Papić je odgovorio da je porasla od prošlog sajma za šest do sedam odsto, ali pošto ima tako mnogo hitova i broj knjižara „Delfi“ popeo se na 23, a uskoro se otvara i dvadeset četvrta u Šapcu. Takvo povećanje prodaje je, smatra on, ipak malo, jer je ranijih godina promet rastao za 25 do 30 odsto.

„Knjižarski lanac ‘Delfi’ ove godine na Sajmu knjiga nastupa u Hali 4, u prepoznatljivom stilu knjižare SKC sa 10.000 naslova iz svih oblasti, svih domaćih izdavača i sa najboljim izborom knjiga na engleskom i francuskom jeziku. Štand knjižara ‘Delfi’ će biti jedinstven po ponudi knjiga američkih i francuskih izdavača, kojih nema na drugim mestima u Beogradu, naročito beletristike, fantastike i stripova, kao i knjiga iz oblasti istorije, politike i umetnosti. Svi posetioci štanda imaju priliku da pronađu najnovije naslove, tek objavljene u svetu. Uz knjige, na štandu će biti izložen i prateći gift program – lampice za knjige, bukmarkeri, ukrasne kese, agende i kalendari modernog dizajna renomiranih evropskih proizvođača“, rekla je Vesna Mihailović.

Za sve kupce na Sajmu knjiga izdavačka kuća „Laguna“ i knjižarski lanac „Delfi“ pripremili su velike popuste i gostovanja domaćih autora.

Na „Laguninom“ štandu važiće akcija 500 naslova sa popustom 50–90 %, gde je minimalna cena knjige 20 dinara, redovna akcija 15 % + 10 % na tri i više kupljenih knjiga, a svi kupci dobiće flajer kojim se ostvaruje dodatni popust od 5 % na štandu knjižara „Delfi“. Na štandu knjižara „Delfi“ važiće popust 15 % na kupovinu do četiri knjige (uz flajer sa „Laguninog“ štanda popust je 20 %), popust 20 % na pet i više knjiga (uz flajer sa „Laguninog“ štanda popust je 25 %), popust 25 % na devet i više knjiga (uz flajer sa „Laguninog“ štanda popust je 30 %), akcija pet za 999 za knjige drugih izdavača, strane knjige i „Lagunu“. Pored toga, obezbeđen je kupon na fiskalnom računu koji se daje na štandu sa popustom koji se realizuje po završetku sajma u knjižari „Delfi – SKC“. Važiće i popust na Gift program 10 %: unikatni i orginalni pokloni i aksesoari.

Za sve one koji nisu u prilici da posete štand knjižarskog lanca „Delfi“ za vreme trajanja Sajma knjiga i u knjižari „Delfi – SKC“ važi akcija 500 naslova na popustima 50–90%, gde je minimalna cena knjige 20 dinara. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.