Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Pika-Točka-Tačka: Zagrebačka filharmonija u Kolarcu

Pika-Točka-Tačka: Zagrebačka filharmonija u Kolarcu

Zagrebačka filharmonija, sa solistom Ningom Fengom i pod upravom dirigenta Perija Soa, nastupiće u petak, 5. oktobra od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg 5), a taj koncert otvoriće drugu sezonu regionalnog projekta „Pika-Točka-Tačka“.

Na programu je delo predsednika Hrvatske Ive Josipovića „Samba da kamera“ (camera) za gudački orkestar, Bruhova „Škotska fantazija“ i Bramsova „Četvrta simfonija“, najavili su organizatori. Josipovićevo višestruko nagrađivano delo „Samba da kamera“ iz 1985. godine napisano je za 13 gudača, ili orkestar, a utemeljeno je na kompozitorovom poigravanju ritmičkim i melodijskim uzorcima sambe, kroz sedam međusobno različitih sekcija.

Mladi dirigent Peri So ostvario je značajnu umetničku karijeru i dobitnik je najviših priznanja na međunarodnim takmičenjima dirigenata, a violinista Ning Feng osvojio je evropsku publiku besprekornom tehnikom i upečatljivom lirikom, navodi se u najavi koncerta.

Zagrebačka filharmonija poslednji put gostovala je u Beogradu u maju, posle tri decenije pauze, a taj koncert takođe je organizovan u zajedničkom projektu Ljubljanske, Zagrebačke i Beogradske filharmonije „Pika-Točka-Tačka“. Tri orkestra u svojim matičnim gradovima imaju posebne programe od po pet koncerata, sa istim solistima, dirigentima i programima. U toku redovne koncertne sezone predviđena su i gostovanja. (Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.