Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Počela akcija za povratak drveća na beogradske ulice

Počela akcija za povratak drveća na beogradske ulice

U Beogradu je skupovima ovog vikenda počela građanska „Akcija kontrole beogradskih drvoreda“ čiji je cilj da se nadoknade stabla koja su proteklih godina posečena zbog radova ili jer su se osušila.

Organizator, aktivista Filip Vukša, računa da je Beograd tako ostao bez 200 do 300 stabala.

Građani, dobrovoljci, okupili su se u petak popodne i u subotu pre podne u Pionirskom parku i podelili zaduženja – ko će koje ulice da kontroliše i dobili formulare prijave. Prijave u kojima će navesti mesta gde je drveća bilo, a sada ga nema, učesnici akcije će uputiti Komunalnoj inspekciji koja, po tom podnesku, mora da preduzeću „Zelenilo Beograd“ naloži da zasadi nedostajuća stabla.

Ciljevi akcije su i da se raspodeli teret birokratske procedure koju u nizu komunalnih i ekoloških oblasti vodi Vukša i da se pokaže koliko pojedinac može da utiče na svoje okruženje. „Akcija kontrole beogradskih drvoreda“ je i promocija portala „Šalternativa“ koji uskoro počinje rad, najavio je Vukša.

Akciju su podržali Udruženje građana „Ulice za bicikliste“ i druga, a na učešće u akciji je pozvano više od 800 Beograđana. (Zelena Srbija)