Naslovna » BG svaštara » Predavanje „Beograd na gravirama od XVI do XIX veka“
Plan Beograda - Beograd na gravirama od XVI do XIX veka
Plan Beograda - Beograd na gravirama od XVI do XIX veka

Predavanje „Beograd na gravirama od XVI do XIX veka“

U Konaku kneginje Ljubice (Sime Markovića 8) u ponedeljak, 5. novembra od 18.00, biće održana tribina ljubitelja istorije Beograda na kojoj će biti reči o Beogradu na gravirama od XVI do XIX veka. Predavač će biti Vladimir Tomić, kustos Muzeja grada Beograda. Ulaz je slobodan.

Beč, Amsterdam, Nirnberg, Venecija, Frankfurt na Majni, Augzburg, Pariz, Rim, London i Beograd samo su neki centri u kojima su nastajale posebno dragocene gravire iz zbirke Muzeja grada Beograda. Kolekcija je svojevrsna riznica srpske i evropske kulture, ali i svedok vremena bez koga se teško može razumeti istorija Podunavlja i srednje Evrope.

Najpoznatiji evropski umetnici su skoro četiri stoleća rezali gravire Beograda u često ponavljanim izdanjima najpoznatijih evropskih grafičkih i kartografskih radionica i izdavačkih kuća. Gravire privlače pažnju i zbog višeslojnih velova publicističkih, autorskih i umetničkih avantura koje su se vekovima plele oko „Brega za razmišljanje“, kako su srpsku prestonicu često nazivali na Istoku. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.