Naslovna » BG svaštara » Predavanje „Remiks / di džej kultura…“
Remiks
Remiks

Predavanje „Remiks / di džej kultura…“

U utorak, 30. oktobar od 19.00, u Galeriji SKC Novi Beograd (Bulevar Zorana Đinđića 125a) biće održano predavanje „Remiks /di džej kultura – na relaciji prošlo-sadašnje–buduće“. Predavač je etnomuzikolog Irina Cvijanović.

Doktorantkinja Univerziteta Johanes Gutenberg u Majncu na internacionalnom programu „Studije performansa i medija“ dočaraće zainteresovanima pojam „remiks“ koji označava aktivnost preuzimanja materijala iz već postojeće celine kako bi se po sopstvenom ukusu oblikovale nove forme.

Danas se ovaj pojam koristi u opisivanju najrazličitijih pojavnosti kulture: od muzike, vizuelnih umetnosti, Interneta, itd. Bez obzira u kom obliku se pojavljuje, promišljanje, predočavanje, ali i samo razumevanje remiksa zavisi od poznavanja već postojećeg kulturnog koda. Od publike se očekuje da u njemu prepozna sloj istorije, dok se značenje stvara u posmatračima (Marsel Dišan), čitaocima (Roland Bart), slušaocima (Teodor Adorno), odnosno, kada govorimo o svetu disk džokeja i popularne elektronske muzike – u igračima (Mark Batler).

Moderator je Bojana Pokrajac. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.