Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma „Jelena, Katarina, Marija“ u Sava centru
Jelena, Katarina, Marija
Jelena, Katarina, Marija

Premijera filma „Jelena, Katarina, Marija“ u Sava centru

U petak, 12. oktobra od 20.30, u Sava centru (Milentija Popovića 9) premijerno će biti prikazan film „Jelena, Katarina, Marija“. Cena ulaznice je 400 dinara.

Tokom ratova poslednje decenije 20.veka Srbiju je napustilo više od pola miliona mladih, obrazovanih ljudi. Danas je Srbija među pet zemalja sa najstarijim stanovništvom na svetu, sa daleko većom stopom umiranja nego rađanja.

Tri mlade devojke iz Beograda, Jelena, Katarina i Marija slučajno se sretnu u Njujorku. Svaka od njih je napustila Beograd iz nekog svog razloga: Katarina, sredinom devedesetih u potrazi za boljim životom; Jelena je krajem devedesetih pobegla od bombardovanja; Mariji je tokom rata poginuo dečko za kojeg je želela da se uda i zbog toga je odlučila da zauvek ode iz zemlje.

U potrazi za novim životom, u nekoj drugoj stvarnosti, u kojoj nikada nisu ni sanjale da mogu da budu, sa svojim pogubljenim iluzijama, strahovima, nadama, one trže svoje mesto. Odlazak nije rešio probleme zbog kojih su otišle, već ih je, na neki način, učinio još težim. Jedna od njih se zato vraća u Beograd i želi da u njemu rodi dete. Jelena, Marija i Katarina su tri imena umesto mnogih imena, metafora jedne mnogo šire, globalne priče, miliona apatrida danas.

Film je režirao Nikita Milivojević, a scenario su napisali Dušan Miklja i Nikita Milivojević. Uloge tumače Borka Tomović, Jelena Stupljanin, Milica Zarić i drugi. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu Cinema City u Novom Sadu ove godine. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.