Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera performansa „Nepar“ u KC Rex

Premijera performansa „Nepar“ u KC Rex

U četvrtak, 11. oktobra od 20.00 i 21.00, u Kulturnom centru Rex (Jevrejska 16), na programu je premijera intermedijalnog rada „Nepar“ u izvođenju Tog Jednog uz 99 nas-vas-njih. Repriza će biti 12. oktobra od 20.00 i 21.00.

Intermedijalni rad Irene Ristić iniciran je dramom „Čas u kome ništa nismo znali jedni o drugima“ Petera Handkea. Autorka ispituje nesklad između opšte tendencije umrežavanja koja teče uporedo sa ekspanzijom virtuelnih Agora, i doživljaja razjedinjenosti u svetu u kome su ukrštanja retkost, a stvoreni linkovi kratkog veka. Kroz prozorska okna prati se dan stanara u jednoj kući: prolazni fragmenti intimnosti – uhvaćeni, potom i uveličani u svom nastajanju i nestajanju. Ima ih mnogo, a svaki stanar vidi se samo jedanput, na kratko, pojavljujuje se i izmiče, kako pogledu tako i očekivanjima, zbog čega kuća ponekad liči na raznobojni i privlačni ringišpil, dok mimohodi i začudni sinhroniciteti pocrtavaju prilike za nove priče, nužno propuštene jer ostaju u oku posmatrača, van domašaja samih aktera.

Partitura zamenjuje narativ, forma prati zakonitosti muzičke kompozicije, a samo izvođenje odvija se u zadatom okviru koji manipuliše zvučnim, svetlosnim i video signalima, i u duhu Handkeovog trga kroz koji za samo jedan „čas“ prođe čitava istorija civilizacije, sugeriše neku vrstu egzistencijalnog pačvorka – ovdašnjeg i sadašnjeg.

Rad je posvećen odsustvu susreta i problemu izolovanosti u okruženju u kome opažaj čoveka traje kratko, a slika izmiče pre nego što se zaista formira.

Kroz „Nepar“ prođe 99 aktera različitih uzrasta, izbora i zanimacija. Skoro da i nemaju ničeg zajedničkog izuzev adrese i odluke da se u ovom
radu pojave. (danubeogradu.rs)