Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave „Priče krvi i hleba“ u Dah teatru

Premijera predstave „Priče krvi i hleba“ u Dah teatru

U Dah teatru, Centru za pozorišna istraživanja (Marulićeva 8), 9. novembra od 20.00, biće premijerno igrana predstava „Priče krvi i hleba – Esej u pokretu“, autorke Sanje Krsmanović Tasić. Prva repriza je 10. novembra od 20.00.

Predstava je autorski projekat glumice Dah teatra Sanje Krsmanović Tasić, nastao posle dugog istraživanja lične, porodične, kao i kolektivne istorije našeg naroda, posebno perioda balkanskih ratova i prvog svetskog rata, kao i perioda SFRJ. To je svojevrsna analiza, u umetničkoj formi, pojma ‘heroja’, pripadnosti određenoj naciji, zavičaju, otadžbini i ličnog odnosa glumice prema datim pojmovima i pojavama.

U njoj je ispričana priča o hrabroj Sofiji Jovanović, solunskom borcu, prababi autorke, kao i mnoge druge priče koje se nadovezuju i dopunjuju. Autorka naziva svoje delo esejom u pokretu i objašnjava:
– „Esej u pokretu“ je nova vrsta narativnog scenskog izraza gde se kroz umetničko izražavanje pričaju i promišljaju istiniti događaji i pojave uz (samo)kritičko promišljanje, uz elemente lične istorije stavljene u kontekst društvenih događaja koje su na nju direktno uticali. Pokret i kretanje su moja primarna forma izražavanja, stoga i esej mora biti ispisan i ispričan uz pokret gledaocima. Kao i svaki esej, i ovaj će sadržati fusnote koje će se, po potrebi, iščitati u prostoru i po želji samih gledalaca, tako da će esej kao svoju završnicu imati i sopstveno razotkrivanje po segmentima.

Predstava je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Gradske opštine Vračar. (danubeogradu.rs)